De twee grootste problemen van elektrische fietsen (waar ze zelf weinig mee te maken hebben)

Elektrische fietsen Sam Dille 26 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fietsen worden steeds populairder in de stad. Ze zijn goed voor het milieu én kunnen helpen om files te verminderen. Maar er zijn nog steeds twee grote problemen waar mensen tegenaan lopen. Het gekke is dat deze problemen niet eens echt met de fietsen zelf te maken hebben.

Het heeft meer te maken met de infrastructuur, het verkeer en het gedrag van andere weggebruikers. Beide problemen zorgen ervoor dat sommige potentiële rijders toch terugdeinzen. En dat is alles behalve voordelig voor de opkomst van de elektrische fiets.

Twee grote problemen voor de elektrische fiets

Nu steden steeds duurzamer worden, is het enorm belangrijk om deze problemen de kop in te drukken. Zo kan iedereen, van e-biker tot voetganger, zich zelfverzekerd en veilig van A naar B verplaatsen.

Angst voor ongelukken

Rijden op een elektrische fiets is echt episch. Je rijdt een stuk sneller, bespaart geld en je wordt zelfs fitter. Toch zijn er genoeg mensen die geen e-bike kopen uit angst voor ongelukken. En die angst is niet geheel onterecht.

Hoewel de meeste fietsers heelhuids op hun bestemming aankomen, kunnen we er niet omheen dat er nu eenmaal regelmatig ongelukken zijn onder rijders van een e-bike. Dat heeft een paar redenen.

elektrische fiets gevaarlijk
Zijn elektrische fietsen een gevaar op de weg? (Afbeelding: Unsplash / Paolo Feser)

Ten eerste worden auto’s steeds groter en zwaarder, wat resulteert in enorme SUV’s en vrachtwagens. Daarnaast zijn er genoeg automobilisten die afgeleid zijn door hun telefoon en daardoor niet goed opletten op andere weggebruikers. En dan helpt het niet dat een e-bike een stuk sneller gaat dan een normale fiets.

Steden over de hele wereld proberen iets te doen aan dit probleem. Ze investeren bijvoorbeeld in veilige fietsinfrastructuur, zoals aparte fietspaden. Daarnaast is het belangrijk om gevaarlijk rijgedrag te bestraffen. Snelheidscamera’s kunnen helpen om hard rijden tegen te gaan.

Toenemende diefstal van elektrische fietsen

De elektrische fiets is niet alleen in trek bij consumenten. Ook fietsendieven willen maar al te graag een e-bike. Het is een van de grootste zorgen die potentiële rijders op dit moment hebben. E-bikes zijn vaak duurder dan hun traditionele tegenhangers, vanwege hun motoren en batterijsystemen. Dat maakt ze een aantrekkelijk doelwit voor dieven.

Elektrische fiets diefstal
Bescherm je EV altijd en overal! (Afbeelding: Gazelle)

De Amerikaanse fietsverzekeraar Cycleplan deed recent onderzoek naar e-bike-dieven. De organisatie meldde dat 67 procent van de gestolen elektrische fietsen binnen een paar uur na het stelen al wordt verkocht. 78 procent was zelfs gestolen op bestelling. De meeste elektrische fietsen worden buitenhuis gestolen.

Het is dus niet gek dat veel mensen bang zijn dat hun EV wordt gestolen. Die angst is dan ook moeilijk weg te nemen. Gelukkig is er wel genoeg te doen om jouw elektrische fiets optimaal te beschermen. Wij schreven een paar maanden geleden onderstaand artikel met vijf simpele tips om jouw e-bike te beschermen tegen dieven:

Elektrische fiets in trek bij dieven, maar zo voorkom je dat hij gestolen wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen