Sam Dille
Sam Dille Games 19 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld verdien je met fulltime live-streamen op Twitch

Twitch is het platform van de toekomst. De streamingdienst groeit elk jaar weer in populariteit en heeft miljoenen dagelijkse kijkers. Als Twitcher kan je dus veel geld verdienen zou je denken, maar is dit ook echt zo?

Live-streamen op Twitch kan je een leuk zakcentje opleveren, maar er evenveel mee verdienen als met een fulltime baan, is heel lastig. Om je boterham te kunnen kopen van Twitch inkomsten moet je zeker 1.000 trouwe abonnees hebben.

Waar komt het geld op Twitch vandaan?

Er zijn gelukkig veel verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen op Twitch. Zo kun je partnerschappen aangaan of sponsoren zoeken. Ook kun je advertentie inkomsten ontvangen, Bit-donaties vragen of je livestream inzetten op YouTube.

Het is een echte uitdaging om te kunnen leven van je streams op Twitch, maar het is niet onmogelijk. De belangrijkste bron van inkomsten zijn weergaven. Als je een hoog aantal weergaven hebt kun je namelijk ook betaalde abonnees aantrekken, die voor hun abonnement wel tussen de 4 en 22 euro per maand willen betalen.

Dit verdient de best betaalde Twitch-streamer

De best betaalde Twitcher, Ninja, heeft ongeveer twaalf miljoen abonnees en verdient jaarlijks meer dan vijf miljoen euro aan het streamen van populaire games, zoals Fortnite. Consulting.com heeft een schatting gemaakt van zijn inkomsten en deze opgesplitst:

  • Abonnementen: 3.349.907 euro
  • Advertentie inkomsten: 431.504 euro
  • Bid-donaties: 267.915 euro
  • Sponsoring: 508.130 euro
  • YouTube-vergoeding: 30.487 euro
Twitch eigen shows.
Het platform (Afbeelding: Unsplash/Caspar Camille)

Dit verdien je als ‘kleine’ Twitcher

Stel dat je een streamer bent die full time werkt, je hebt een consistent aantal kijkers per stream en ongeveer duizend abonnees. Naar schatting zal je maandsalaris er dan als volgt uitzien:

  • Abonnees: 2.964 euro
  • Advertentie inkomsten: 119 euro
  • Bid-donaties: 85 euro
  • Sponsoring: 127 euro
  • YouTube-vergoeding: 42 euro

In totaal zijn je opbrengsten dus 3.337 euro, wat per jaar neerkomt op iets meer dan 40.000 euro. Hier moet natuurlijk nog het een en ander af, zoals belastingen, dus of Twitch een goede bron van inkomsten is, is iets wat je zelf moet beslissen.

Ninja doet meer dan alleen streamen

Ninja, die we al eerder in dit artikel noemde, verdient zijn geld overigens niet alleen met Twitch. Hij verkoopt ook populaire merchandise. De Twitcher heeft recent een wel heel bijzondere hoodie op de markt gebracht, speciaal voor gamers. Lees hier alles het kledingstuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!