Twitter-oprichter trekt eigen plan met nieuw socialmediaplatform

Tech Wesley Akkerman 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Er gebeurt momenteel veel in socialmedialand. Elon Musk is de nieuwe eigenaar van Twitter, terwijl de oprichter van de sociale medium ondertussen een ander platform opzet: Bluesky. Sommige mensen kunnen ook niet stilzitten, helemaal niet wanneer ze ergens een nieuw idee voor hebben. Wat is Bluesky precies?

Nou, helemaal nieuw is Bluesky nou ook weer niet. De Twitter-oprichter kondigde het platform al in 2019 aan. Maar nu kunnen toekomstige gebruikers zich er daadwerkelijk voor aanmelden. Het sociale medium is namelijk gelanceerd in bèta. Mocht je de app willen testen, dan kun je hier je e-mailadres achterlaten.

Bluesky van Twitter-oprichter Dorsey

Bluesky moet geenzins gaan lijken op het aanbod sociale media zoals we dat nu kennen. Met dit nieuwe platform wil Dorsey namelijk een gedecentraliseerde plek maken voor content creators. Hopelijk kan de bedenker dat doel vasthouden, zodat we niet een volgende TikTok-Instagram-Snapchat-kloon krijgen.

Jack Dorsey roept al jaren dat Twitter een gedecentraliseerde website had moeten zijn en niet door moest gaan als bedrijf. Dat is ook de reden dat de man destijds opstapte en het stokje overdroeg aan Parag Agrawal. Elon Musk heeft Agrawal inmiddels ook ontslagen en naar huis gestuurd met een dikke oprotbonus.

Oké, maar Bluesky, dus

Maar wat moet Bluesky verder gaan voorstellen? Op moment van schrijven weten we er helaas bar weinig over. We hebben alleen de volgende websitetekst waar we ook niets mee kunnen: “a new foundation for social networking which gives creators independence from platforms, developers the freedom to build, and users a choice in their experience“.

Per 20 oktober had Bluesky al meer dan dertigduizend aanmeldingen te verwerken. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich tot dusver aangemeld hebben. Wel is duidelijk dat het netwerk werkt met een nieuw protocol, genaamd AT Protocol. Dit is een sociaal protocol, waar je in deze blog alles over kunt lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bluesky

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen