Twitter stopt met Fleets: deze 5 tech-producten flopte ook

Apps Mark Hofman 15 jul 2021
Leestijd: 6 minuten

Twitter heeft gisteravond bekendgemaakt dat het een einde maakt aan Fleets. De duidelijke rip-off van Instagram Stories, dat op zijn beurt het concept van Snapchat jatte, was alles behalve een succes te noemen. Iets dat het bedrijf van Jack Dorsey eindelijk zelf ook ziet.

Toch zijn dit soort flops niet uniek in de wereld van technologie. Sterker nog: we zouden een heel boek kunnen schrijven over alle producten die misschien als een goed idee begonnen, maar uiteindelijk alles behalve een succes bleken.

Twitter: het einde van Fleets

Het heeft acht maanden geduurd, maar Twitter ziet eindelijk in dat Fleets niet bij het platform past. Het bedrijf van Jack Dorsey liet gisteravond weten dat het welletjes geweest is en dat Fleets van het platform verdwijnt. “Het spijt ons of graag gedaan”, zo sluit het bedrijf het bericht af en dat zegt eigenlijk al genoeg.

Fleets werd in het leven geroepen om mensen actiever te krijgen op Twitter. Waar platformen als Instagram, mede dankzij Stories en Reels, bleven groeien stond Twitter stil. Het idee van het bedrijf was dan ook dat dit het grote succes was. Maar dat succes bleef uit.

Vanaf 3 augustus zijn de korte verhalen, die bovenaan je tijdlijn te zien zijn, niet meer te zien.

Twitter flopt, net als deze 10 producten

Nu lijkt het ons hartstikke leuk om een boek te schrijven, maar laten we klein beginnen. Twitter behaalde geen succes met Fleets en gooit het project uiteindelijk in de prullenbak. Iets dat ook met de volgende 10 producten gebeurde.

#1 Samsung Galaxy Note 7

We hoeven er niet omheen te draaien: de Samsung Galaxy Note 7 was in 2016 een veelbelovende smartphone die uiteindelijk in vlammen opging. Niet eens figuurlijk, maar letterlijk. Op 17 augustus werden de eerste reviewmodellen eruit gestuurd en op 1 september was een groot deel daarvan al in brand gevlogen. Zo’n 35 toestellen hebben het einde van de testperiode nooit gered.

De hele eerste lading werd teruggeroepen en werd vervangen door een tweede lading. Alleen vlogen de toestellen van die lading ook in de hens. Alle toestellen werden wederom teruggeroepen en de Samsung Galaxy Note 7 bleef verder op de plank liggen. De flop van Twitter is wat dat betreft een heel stuk veiliger.

Samsung Galaxy Note 7
De Note 7 (Afbeelding: Samsung)

#2 De 3D televisie

Waar de Samsung Galaxy Note 7 een bekend product was dat in vlammen opging, is Twitter’s Fleets toch echt iets anders. Het is namelijk een grote gok geweest van Twitter om te kijken of een nieuw product aan zou slaan. Dat antwoord is inmiddels wel duidelijk en dat brengt ons in gedachte terug naar het jaar 2009.

In dat jaar verscheen James Cameron’s Avatar: de eerste grote film die overal ter wereld in 3D te bewonderen was. Het zorgde voor een groot succes en daarom begonnen tv-fabrikanten een andere kant op te denken. “Wat nou als we die zelfde ervaring bij mensen in de huiskamer kunnen krijgen?” Een idee dat helemaal niet zo slecht was, maar waarvan de uitwerking ons soms nog een beetje kippenvel bezorgt.

Het bleek namelijk dat mensen helemaal geen zin hadden om thuis met een 3D-bril op de bank te zitten. In ieder geval niet op de manier waarop de fabrikanten het in 2009, en begin 2010, presenteerde. Uiteindelijk liet de markt het idee van 3D-televisies halverwege 2010 varen en gingen ze over op HDR. Een technologie dat dan wel weer een succes was.

Tech Flops 3D TV
De 3D TV (Afbeelding: Philips)

#3 Net als Twitter: het vlindertoetsenbord

Twitter had met Fleets een product in handen, waarvan menig consument al snel riep dat dit ’em niet gaat worden. Het bedrijf zelf bleef erin geloven, maar uiteindelijk moest het toegeven dat het inderdaad niet zo succes was. En waar hebben we dat nu eerder gehoord?

Apple lanceerde in 2015 de eerste MacBook met een nieuwe mechanisme voor het toetsenbord: het vlindertoetsenbord. Het zag er dan wel een stuk strakker uit dan het schaarmechanisme, dat nu wederom gebruikt wordt, maar het was alles behalve prettiger. De eerste berichten kwamen al snel naar buiten dat toetsen bleven hangen en dat de spatiebalk niet meer werkte. Apple bleef stug volhouden dat er niets aan de hand was, maar riep uiteindelijk wel gratis reparaties in het leven.

Het duurde bij Twitter acht maanden om te realiseren dat dit misschien niet zo’n goed idee was. Apple heeft er vijf jaar over gedaan en nam pas in 2020 afscheid van het vlindermechanisme. Zonder echt duidelijk toe te geven dat het product misschien niet zo goed was als ze in eerste instantie hadden bedacht.

16-inch MacBook Pro Apple toetsenbord WANT Macbook Air
Nieuwe Magic Keyboard (Afbeelding: Apple)

#4 Nintendo Wii U

Man, de Nintendo Wii U was een bevalling van hier tot Tokyo. Na het gigantische succes van de Wii kwamen liefhebbers al snel thuis van een koude kermis. De console was op elk mogelijk gebied een complete mislukking te noemen. De software was traag als dikke stront, het touchscreen van de controller werkte alles behalve soepel en Nintendo’s eigen creatieve ideeën waren al snel op. Het zorgde er dan ook voor dat dit Nintendo’s slechts verkochte console ooit werd.

Het enige goede wat uit de Wii U te halen valt is dat het een grote inspiratie is geweest voor de Nintendo Switch. Een apparaat waar we vandaag de dag nog steeds verliefd op zijn. En met ons een hoop andere gamers.

Wat heeft Twitter hier mee te maken? Nou, het slechte zou zomaar eens vervangen kunnen worden door iets goeds. Zo is nu het plan om Spaces, later in dit artikel meer, op de plek van Fleets te zetten. Iets dat ook best wel een groot succes zou kunnen worden.

Wii U tech flops 2019 Nintendo
Spelcomputer Wii U (Afbeelding: Nintendo)

#5 Google Glass

Ik ben in de afgelopen paar jaar regelmatig enthousiast geweest op gebied van technologie, maar er zijn weinig dingen die in de buurt komen van de Google Glass. Toen het product voorbijkwam dacht ik, met mijn 17-jarige hoofd, dat de wereld voorgoed zou veranderen. Een gedachte die eigenlijk iedereen wel had.

De Google Glass was veelbelovend, maar sloeg uiteindelijk de plank helemaal mis. Iets dat te maken had met de zorgen om privacy. De consument zat er niet echt op te wachten dat er constant een camera op hun gericht kon zijn, zonder daar ook echt toestemming voor te geven. Het vertrouwen in de Glass verdween en zo verdween het product uiteindelijk ook.

Kijkend naar de focus op cybersecurity en privacy vandaag de dag is het maar goed dat mensen in 2012 weerstand boden. Anders had dit product ervoor kunnen zorgen dat we in een hele andere maatschappij hadden geleefd.

Google Glass tech 2019
De Google Glass (Afbeelding: Google)

Twitter richt zich op Spaces

“We proberen soms grote, gedurfde dingen uit”, zo heeft Twitter-topman Ilya Brown laten weten. “Een aantal van onze updates, zoals Fleets, zijn een gok en blijken achteraf niet te werken.” Eén van deze gedurfde dingen is ook een nieuwe functionaliteit genaamd Spaces. De feature concurrent direct met de, inmiddels niet meer zo, populaire app Clubhouse. Sterker nog: met Spaces lanceert Twitter een exacte kopie.

Waar je voorheen Fleets boven de tijdlijn zag staan, zullen daar met ingang van 3 augustus dus Spaces te zien zijn. Op die manier is het mogelijk om gesprekken te volgen of er zelfs aan deel te nemen. Alleen dan dit keer niet via een exclusieve applicatie, maar gewoon via je Twitter-app.

Twitter richt zich op audio in nieuw experiment: maak kennis met Spaces

Meer weten over Twitter’s alternatief op Clubhouse? Check dan zeker even het bovenstaande artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen