F1 2021: PlayStation 5-versie brengt interessante verbeteringen

Games Jelle van Es 16 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Elk jaar kent een aantal games die vast uitkomen. Zo ook een nieuwe Formule 1-game. Maar F1 2021 is wel even ietwat anders. Electronic Arts heeft namelijk uitgever Codemasters overgenomen, waardoor dit de eerste F1-game in jaren is die onder EA op de markt wordt gebracht. Gelukkig merk je daar niet heel erg veel van. Dit is nog altijd een titel die door dezelfde studio wordt gemaakt en die elk jaar een paar kleine verbeteringen weet door te voeren.

Ook in F1 2021 zien we dat de game in de breedte weer net iets beter is geworden. Bovendien is dit de eerste game in de serie die echt profiteert van de mogelijkheden die de PlayStation 5 en Xbox Series X met zich meebrengen. Bovendien kent de game weer een geinige verhaal-modus in de vorm van Braking Point. Dat is een modus waarbij je een reeks aan races krijgt en er tussendoor ruimte is voor de verschillende coureurs en hoe die met elkaar omgaan. Zeker de moeite waard. Dit zijn de punten die me tijdens het spelen zijn opgevallen.

F1 2021 Review

1. F1 2021 ziet er goed uit

Ik heb F1 2021 gespeeld op de PlayStation 5. En met dat nieuwe platform zijn er duidelijk een paar voordelen te vinden. Ten eerste ziet de game er gewoon goed uit. Althans, wanneer je racet. De tussenscenes in de carrièremodus en in Braking Point zijn hier en daar nog wat knullig, maar dat neem ik maar voor lief. Tijdens het racen is de framerate hoog, is er veel oog voor details en heb je een uitstekend gevoel voor snelheid. Daarnaast zijn de kleuren in de game wat feller, waardoor een circuit als Australië beter van het beeld spat. Het is echt een stap vooruit ten opzichte van F1 2020.

2. Laadtijden zijn een verademing op Next-gen

Dat het er beter uit ziet, dat is dus fijn. Maar wat ik fijner vind, is het feit dat F1 2021 te maken heeft met kortere laadtijden op de PlayStation 5. Op die manier vlieg je echt door de menu’s heen. Daardoor vond ik het ook echt fijner om in de carrière modus meer tijd door te brengen in de vrije trainingen. Je hoefde nu namelijk niet heel erg lang te wachten om van sessie naar sessie te gaan. Ook was het fijn dat je snel kon overgaan naar de echte wedstrijden, waardoor het totale plaatje echt een stuk fijner is om mee te werken.

F1 2021 Xbox Game Pass
Minder wachten om te gamen (Afbeelding: Codemasters)

3. Besturing is net wat uitdagender

Wat me ook opviel tijdens het spelen van F1 2021 is dat de besturing net wat uitdagender is. In het verleden kon ik makkelijk een bocht door komen en gelijk weer op het gas gaan. In dit nieuwe deel was dat echt een stuk minder. Wanneer ik te snel op het gas ging, dan pullde ik echt even een Mazepinnetje en spinde ik er uit. Daardoor zat ik nog meer in de game en wilde ik er alles uithalen. Mede hierdoor geeft het ook een dikkere kick wanneer het lukt om de tegenstander in te halen door een succesvolle uitremactie en vervolgens ook de bocht goed uit te komen. Verder is het fijn dat je dankzij de DualSense-controller op de PlayStation 5 fijne feedback krijgt van hoe je rijdt. Door dit soort elementen is het gewoon nog vetter om een dikke race te voltooien.

Net wat meer uitdaging (Afbeelding: Codemasters)

4. Carrièremodus met zijn tweeën kan tof zijn, maar…

Eén van de grote verbeteringen die is doorgevoerd in F1 2021 is de mogelijkheid om je carrièremodus met zijn tweeën te spelen. Op die manier kun je samen in hetzelfde team gaan spelen of juist elkaars grote concurrent te worden. Dat klinkt dus heel erg tof. Maar ik heb het voor deze review niet kunnen testen. Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om dit splitscreen te spelen, aangezien die optie erin zit. Maar gek genoeg kan dat niet. Deze optie is alleen weggelegd voor spelers die het online willen gaan beleven met vrienden. Splitscreen geeft je enkel de mogelijkheid om losse races te spelen, dus dat is echt een gemiste kans.

Samen of tegen elkaar? (Afbeelding: Codemasters)

5. Braking Point is het Nederlands

Ik ben een voorstander van lokalisatie. Zeker wanneer mijn kinderen ook op de PlayStation 5 spelen is het fijn. Maar het is dan wel irritant als je in de game geen taal kunt kiezen, maar het gekoppeld wordt aan de taal van het systeem. En zodoende speel je dus Braking Point in het Nederlands. En de kwaliteit daarvan is echt heel erg matig. Ik snap niet dat wanneer je Olav Mol aan je game hebt gekoppeld, dat hij niet het commentaar doet tijdens de cinematische scenes. In plaats daarvan krijg je iemand met een soort vreemd Italiaans accent dat er totaal niet bij past. En ook de cinematics waarbij jouw rijder praat met andere coureurs is van een laag niveau.

F1 2021 Braking Point
Braking Point (Afbeelding: Codemasters)

F1 2021 is nu beschikbaar op de belangrijkste platformen. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Max Verstappen gaat Hamilton ook op de PS5 verslaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen