Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 26 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

UFO’s bestaan, maar dat zegt niet dat aliens op bezoek zijn geweest

We hebben op het internet allemaal wel eens video’s van UFO’s gezien. Maar wat zijn het precies? Zijn er echt aliens op aarde geweest?

Op 25 juni is het zover: dan komt er een bijzonder niet-geclassificeerd rapport naar het Amerikaanse congres. Het zorgt voor UFO en Alien-koorts in de Verenigde Staten, maar is dat ook terecht?

Een nieuw rapport over UFO’s

Het rapport dat eraan komt is geschreven door experts van het Pentagon, de FBI en the Office of Naval Intelligence. Verwacht wordt dat er bewijs instaat over niet-geïdentificeerde luchtverschijnselen, zogenaamde UAP’s.

Vraagtekens over buitenaards leven

Buitenaards leven is natuurlijk fascinerend. Omdat we slechts een miniem stukje van het heelal kennen is het niet onwaarschijnlijk dat er ook echt aliens bestaan. Het is dus logisch dat mensen theorieën maken, alleen is daarvoor natuurlijk amper bewijs. Toch is de drang naar antwoorden groot. Zo was er natuurlijk het plan van verschillende mensen om in 2019 de beruchte legerbasis Area 51 te bestormen, omdat volgens complotdenkers daar bewijs van buitenaards leven wordt bewaard.

Toch zorgen vooral de filmpjes van zogenaamde UFO’s voor veel vragen. Wat zien we nu precies in de lucht? Zijn het satellieten, drones, ballonnen of toch wat anders? Zelfs het Pentagon kan er geen antwoorden op geven. Zo bracht het Amerikaanse leger vorig jaar video’s naar buiten waar een niet geïdentificeerde objecten te zien zijn. Iets waarbij niet verklaard kan worden wat het is. Ook zorgde een artikel van The New Yorker weer voor nieuw leven in de UFO-discussie.

Een UFO kan vanalles zijn

De naam UFO zegt het natuurlijk al: een niet geïdentificeerd object. Het kan dus van alles zijn. Een UFO is dus niet automatisch een vliegende schotel of de Death Star van de Galactic Empire. We moeten dan ook niet verwachten dat aliens erbij betrokken zijn. Logischer kan het zijn om iets onder de pet te houden. Het kunnen bijvoorbeeld spionagevliegtuigen of drones zijn van landen. Zaken waarvan informatie geheim moet blijven. Maar nogmaals: het zijn niet-geïdentificeerde objecten dus we kunnen er over blijven speculeren.

Zolang er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor buitenaards leven op aarde, kunnen we zo goed als uitsluiten dat er geen aliens op onze planeet zijn. Het feit dat er in ons zonnestelsel nog geen ander leven is gevonden, maakt de kans op UFO’s van andere beschavingen nihil.

Wachten op duidelijkheid

Het is natuurlijk wel mooi om na te denken over hoe het zal zijn als aliens op aarde komen. Krijgen we dan Independence Day-taferelen, of wordt het een ET die naar huis wil bellen? Hoe dan ook komen onze ideeën over buitenaards leven en hoe dat eruitziet vooral uit Hollywood. De werkelijkheid zal er heel anders uitzien. Maar hoe? Dat is een antwoord waar we vermoedelijk nog lang op moeten wachten. Het rapport over een paar weken geeft misschien wel wat meer duidelijkheid!

Laten we eerst zelf maar naar Mars gaan. Als het aan Elon Musk ligt, komt het er echt aan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!