Dankzij deze slimme innovatie ga je gemakkelijk van het gas af

Duurzaamheid Jelle van Es 14 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

De trend van zonnepanelen is er al een tijdje. Maar door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn we gaan kijken naar andere manieren om af te raken van het gas. En daarbij is het wellicht goed om te kijken naar infraroodpanelen.

Gas gebruik je wellicht om te koken, maar daarvoor zijn inductieplaten al een goed alternatief. Maar dan heb je nog steeds een verwarming nodig. Als je je huis voorziet van infraroodpanelen, dan kun je wellicht een alternatief krijgen.

Van het gas af met infraroodpanelen

Voordat je nu naar websites gaat om infraroodpanelen aan te schaffen, moeten we eerst een kanttekening maken. De techniek is momenteel vooral handig voor mensen die echt een goed geïsoleerd huis hebben of het gebruiken voor kleine ruimtes. Wel zou je het kunnen inzetten als extra verwarming. Op die manier hoef je de standaard verwarming minder hoog te zetten. De panelen verwarmen niet de lucht om je heen, maar geven stralingswarmte af. De lucht om je heen blijft dezelfde temperatuur, maar door de warmte heb je daar dan minder last van. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met de eerste keer dat je in de lente buiten loopt en de warmte van de zon voelt.

infraroodpanelen van het gas af
Een paneel aan de muur (Afbeelding: Hornbach)

Bij het gebruik van infraroodpanelen moet je vooral goed nadenken over waar je ze plaatst. Ze hebben ongeveer een bereik van iets van drie meter. Als je daarbinnen zit, dan voel je je behaaglijk. Maar wanneer het echt koud is en je een gezin hebt, is het wellicht niet het beste alternatief om van het gas af te geraken. Dan moet je echt aan iets van een warmtepomp denken. Wel heb je het voordeel dat zo’n paneel werkt op stroom. Als je dus een zonnepaneel gebruikt, dan kun je zonder externe bronnen jezelf goed verwarmen.

Waar te plaatsen?

Daarnaast moet je wel even nadenken waar je de infraroodpanelen plaatst om op die manier van het gas af te gaan. Het is het beste om hem op het plafond te plaatsen. Als je daar dan onder gaat zitten, dan weet je zeker dat die plek ideaal wordt verwarmd en je daar dus lekker een boek kan lezen. Daarnaast doe je er verstandig aan om met iets van een schakelaar te werken. Als je niet op de plek zit, heeft het geen zin om hem aan te hebben staan, want echt verwarmen doet hij nog niet.

Op het plafond (Afbeelding: LVSHeating)

Als je huis heel goed is geïsoleerd, dan kunnen infraroodpanelen ervoor zorgen dat meubels en vloeren en wanden verwarmd worden. Vervolgens kan die warmte aan de lucht worden afgegeven. Daarmee kun je een kamertemperatuur krijgen van zo’n 18 graden. Daarmee houd je de ergste kou die je krijgt door van het gas af te gaan weg, maar tijdens een koude winterperiode is het wellicht net iets te laag. Wat dat betreft lijkt het momenteel vooral iets te zijn voor werkkamers en plekken waar je niet heel erg veel zit. In plaats van de kachel aan te zetten, kun je dan op deze manier jezelf verwarmen. Hier kun je ze onder andere scoren.

Bedrijf wil wereld veroveren met zonnepanelen uit Zaandam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen