Fouten die (bijna) alle bestuurders van elektrische auto’s wel eens maken

Elektrische auto's Sam Dille 11 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Net als bij elke vorm van nieuw technologie, zijn er bij elektrische auto’s nog wat onduidelijkheden. Ze zorgen ervoor dat nieuwe EV-bezitters belangrijke zaken over het hoofd zien.

Na meer dan honderd jaar is de elektrische auto eindelijk populair. Door de stijgende vraag groeit ook het aantal nieuwe EV-bezitters. Het is niet gek dat deze bestuurders fouten maken met hun nieuwe voertuig. Maar het is wel belangrijk dat deze worden opgelost.

Vermijd deze veelvoorkomende fouten met je elektrische auto

Elektrisch rijden is geweldig, maar het kan nog beter als je een paar fouten rechtzet. Of je nu net je eerste EV hebt gekocht, of al jaren met een elektromotor rijdt. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

#1 Slechte routeplanning

Veel beginnende elektrische rijders hebben een gezonde dosis laadpaalstress. Ze zijn bang dat hun elektrische auto niet genoeg bereik heeft om zijn bestemming te bereiken. Hoewel EV’s een steeds grotere actieradius krijgen, is de laadstructuur in ons land nog niet wat het moet zijn. Het zal nog enige tijd duren voordat die angst helemaal nergens voor nodig is.

Een veelgemaakte fout die EV-bezitters echter maken, is dat ze hun route niet goed plannen voor de reis. Neem je bijvoorbeeld een langere route, dan moet je er rekening mee houden dat je elektrische auto meer energie verbruikt, waardoor je wellicht een keer extra moet laden.

Stippel daarom een route uit die niet te lang is. En check of je onderweg genoeg mogelijkheden hebt om op te laden.

Mercedes elektrische auto
Mooie wegen (Afbeelding: Mercedes)

#2 Regeneratief remmen negeren

Een van de unieke kenmerken van (de meeste) elektrische auto’s is regeneratief remmen. De functie zorgt ervoor dat je EV tijdens het remmen energie opvangt, die hij gebruikt om de batterij op te laden.

Het is een soort recycling van energie. Veel bestuurders zien deze functie over het hoofd en missen de kans op een grotere actieradius. Het is wel een andere manier van remmen waar je even aan moet wennen.

#3 De batterij van je elektrische auto overladen

De accu van je elektrische auto moet eens in de zoveel tijd worden opgeladen. Je ontkomt er niet aan. Als je je EV aan het laden bent, loop je de kans op overladen. Dit betekent dat de auto te lang, of te vaak, aan de lader ligt.

Dit kan schadelijk zijn voor de batterij en de levensduur op lange termijn verkorten. Zorg er daarom voor dat je jouw elektrische auto alleen oplaadt als het nodig is en tussen de twintig en tachtig procent blijft.

Actieradius elektrische auto
Aan het opladen. (Afbeelding: Skoda)

#4 Slecht onderhoud

Net als benzinebakken, hebben elektrische auto’s regelmatig onderhoud nodig om goede prestaties te blijven leveren. Sommige EV-bezitters gaan hier alleen iets te laks mee om en laten hun voertuig niet genoeg controleren.

Dat is niet alleen schadelijk voor je voertuig, maar ook heel gevaarlijk. We raden je aan om de richtlijnen van de fabrikant aan te houden.

Waarom het 100 jaar duurde voordat de elektrische auto populair werd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen