Vakantie op de planning? Dit zijn de veiligste plekken in een vliegtuig

Lifestyle Sam Dille 2 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Ga je deze zomer naar een exotische bestemming, dan is de kans groot dat je het vliegtuig pakt. Als je last hebt van vliegangst, wil je vast weten hoe je het veiligst van A naar B kunt komen.

De laatste tijd hebben vliegreizen veel aandacht gekregen door incidenten met Boeing-vliegtuigen, zoals branden en verlies van onderdelen. Maar ondanks die zorgen zijn vliegreizen eigenlijk heel veilig. Je druk maken over een aankomende vlucht, levert dus meer stress op dan nodig is.

Toch kan het geruststellend zijn om te weten welke plek in het vliegtuig het veiligst is. Hoewel alle stoelen tegenwoordig zeer goed beschermd zijn, is de kans om een ongeval te overleven op bepaalde plekken groter dan op andere.

Is het beter om voor- of achterin het vliegtuig te zitten?

Er wordt altijd gedacht dat de veiligste plek in een vliegtuig aan de achterkant is. Volgens analyses van Popular Mechanics en Time Magazine, die 35 jaar aan crashgegevens tot 2015 onderzochten, is dat ook zo. Uit het onderzoek bleek dat mensen die achterin zaten statistisch gezien minder vaak stierven bij vliegtuigcrashes.

Maar die conclusies zijn gebaseerd op onvolledige gegevens, omdat de zitplaatsen van slachtoffers niet altijd in crashrapporten staan. Daardoor weten we niet precies of dat ook echt zo is.

Het vliegtuig in dankzij Google Flights, Amsterdam schiphol airport AI
High in the sky! (Afbeelding: Unsplash/Domagoj Ćosić)

Daniel Kwasi Adjekum, een luchtvaartonderzoeker aan de Universiteit van North Dakota, vertelde aan Wired dat de uitkomst wel aannemelijk is, puur door de basisprincipes van natuurkunde. De voorkant van het vliegtuig, vaak de favoriete plek voor mensen met premium zitplaatsen, krijgt bij een crash de meeste klappen.

“De voorkant is comfortabel omdat het verder weg staat van de motor en het lawaai”, zegt Adjekum. Maar hij benadrukt ook: “Het is meestal de plek die als eerste geraakt wordt en daardoor extra kwetsbaar.”

De achterkant van het vliegtuig blijft bij een crash waarschijnlijker heel, omdat de meeste klappen vooraan terechtkomen. “Het achterste deel breekt vaak af”, zegt Adjekum, waardoor de achterkant minder kwetsbaar is.

Hoe zit het in het midden?

Het middengedeelte van het vliegtuig is fijn bij turbulentie. Hier zit je boven de vleugels, wat zorgt voor meer stabiliteit omdat dit het zwaartepunt van het vliegtuig is. Daardoor hobbel je minder rond bij turbulentie.

“Je hebt minder last van schokken als je in het midden zit dan achterin,” zegt Adjekum. “Het vliegtuig beweegt als een wip tijdens turbulentie, en in het midden zit je op het stabiele deel.”

Hoewel het midden beter is bij turbulentie, is het niet ideaal bij een grote crash. Hier bevinden zich namelijk de brandstofcellen. Dus bij brand zit je bovenop de benzinetank. Een voordeel van het midden is wel dat je dichter bij de nooduitgangen zit, wat je overlevingskansen na een crash vergroot.

Raam, gangpad of tussenin?

De achterkant van het vliegtuig en dicht bij een nooduitgang is dus waarschijnlijk de veiligste keuze. Maar welke stoel wil je nu nemen?

Elke stoel heeft zijn voor- en nadelen. In het gangpad zitten betekent dat je snel bij de uitgang kunt zijn, maar je loopt ook meer risico op vallende bagage of rondvliegend puin. Bij het raam zitten geeft je het voordeel van naar buiten kunnen kijken, maar je moet wachten tot de anderen in je rij naar buiten zijn voordat je zelf kunt vertrekken.

Zo ga je met een elektrische fiets het vliegtuig in
Opstijgen maar! (Afbeelding: Unsplash)

In het midden heb je mensen aan beide kanten om je te beschermen, maar die plek is vaak oncomfortabel en niet populair. Kortom, er is geen perfecte optie. Kies daarom vooral de plek waar jij je het prettigst bij voelt.

Waar je zit in het vliegtuig maakt eigenlijk niet uit

Als je bang bent om te vliegen, zal al het gedoe om de perfecte zitplek te vinden waarschijnlijk alleen maar meer stress veroorzaken. Maar het is niet de moeite waard om je daar druk over te maken.

Vliegtuigongelukken zijn echt heel zeldzaam. Volgens gegevens van de International Air Transport Association, die de wereldwijde luchtvaart vertegenwoordigt, was er in 2023 één fataal ongeval per 37,7 miljoen vluchten.

En als er toch iets gebeurt, zal elk ongeluk anders zijn en zal de impact op het vliegtuig variëren. Adjekum benadrukt dat je overlevingskansen bij een noodsituatie aan boord vooral afhangen van de training van de cockpitbemanning en hoe goed je hun instructies opvolgt. Daarom is het zo belangrijk dat je oplet tijdens de veiligheidsinstructies.

“Als je in een vliegtuig zit, is het belangrijk om situatiebewust te zijn”, zegt Adjekum. “Luister naar het cabinepersoneel, zij zijn goed opgeleid en staan klaar om je veilig te houden. Waar je ook zit.”

De historische reden waarom je altijd links instapt in een vliegtuig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen