Nu een nieuwe Apple-smartphone kopen of beter wachten op die iPhone 16?

Apple Mark Hofman 2 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

We zijn niet ver verwijderd van die nieuwe iPhone 16, dus is het tijd voor de jaarlijkse vraag: is het slim om nu een nieuwe te kopen of kun je beter nog even wachten?

Over iets meer dan twee maanden kondigt Apple naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe iPhone 16 aan. De smartphone brengt de nodige verbeteringen met zich mee en krijgt naar verluidt ook een redelijk nieuw uiterlijk. Genoeg om enthousiast over te zijn.

Daarmee wordt ook de eeuwenoude vraag weer in het leven geroepen. Is het slim om nu een nieuwe iPhone te kopen of kun je beter even wachten tot Apple het nieuwe model heeft aangekondigd?

Wanneer wordt de iPhone 16 aangekondigd?

De iPhone 16 ziet in alle waarschijnlijkheid in september het levenslicht. Dat is in ieder geval in de afgelopen zes jaar maar liefst vijf keer het geval geweest. Alleen in 2020, het jaar van COVID-19, kondigde Apple zijn nieuwe smartphone in oktober aan.

Wat dat betreft is de tweede dinsdag van de maand september hét moment voor de nieuwe iPhone. Mocht dat dit jaar wederom het geval zijn, dan mogen we dinsdag 10 september in de agenda zetten. De aankondiging zal dan rond 19:00 uur plaatsvinden, gezien dat al jaren het geval is.

Apple kan er wel een keer voor kiezen om het een week eerder te doen, maar gezien het feit dat de IFA plaatsvindt in Berlijn acht ik die kans vrij klein. Op vrijdag 13 september zal de nieuwe iPhone 16 naar mijn idee te bestellen zijn en een week later kun je hem verwachten.

Mits alles naar verwachting verloopt, dus.

Zo ziet Apple’s line-up er waarschijnlijk uit

Op moment van schrijven heeft Apple acht verschillende iPhone-modellen in het assortiment. Naast de huidige iPhone 15-serie worden ook de 14, 13 en de SE nog verkocht.

Er is geen twijfel over mogelijk dat Apple deze strategie vasthoudt in 2024. Wat dat betreft zou de line-up er als volgt uitzien:

  • iPhone 16 (Plus)
  • iPhone 16 Pro (Max)
  • iPhone 15 (Plus)
  • iPhone 14 (Plus)
  • iPhone SE

Welke prijzen ermee gepaard zullen gaan weten we op dit moment nog niet. Maar naast de SE is de 13 met een vanafprijs van 749 euro het goedkoopste.

Wachten op de iPhone 16 of nu een nieuwe?

Hoewel Europa voorlopig nog even misgrijpt, gaat Apple Intelligence zonder twijfel een rol spelen in de aanschaf van een nieuwe smartphone. De AI komt hoogstwaarschijnlijk naar alle modellen uit de iPhone 16-serie. Op dit moment worden alleen de Pro-modellen nog voorzien, wat dus al een reden om te wachten is.

Maar zelfs al wil je niet de nieuwste features of een nieuw ontwerp, dan is het moment aangebroken om te wachten. Zodra de nieuwe Apple-smartphone is aangekondigd zullen alle huidige modellen in prijs dalen. Dus tenzij jij een 15 Pro of Pro Max op de kop wil tikken is wachten simpelweg je beste optie.

Nee, de Apple Watch Series 10 gaat geen iPhone X-moment opleveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen