Dit slimme verband fixt je huid met een stukje Terminator-technologie

Gadgets Sam Dille 6 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Fan van Terminator? Dan wil je deze innovatieve verbanden zeker even checken.

Het moment dat robots net als in Terminator de wereld overnemen, lijkt steeds dichterbij te komen. Zo stromen nanobots in de toekomst door ons bloed en kun je jouw hoofd laten transplanteren door een robot. Ook onze verbanden krijgen een vleugje ‘cyber’.

Onderzoekers van Caltech hebben samen met de USC Keck School of Medicine een nieuw soort slim verband ontwikkeld. De uitvinding lijkt net uit Terminator te komen, want het kan wonden in realtime monitoren en erop reageren.

Dit nieuwe Terminator-verband verzorgt wonden in realtime

De onderzoekers noemen het slimme verband een soort ‘cyberhuid’. De verbanden maken gebruik van draadloze technologie om actief ontstekingen, infecties en andere problemen te monitoren. Via Bluetooth kunnen ze patiënten en zorgverleners waarschuwen en tegelijkertijd de juiste behandeling toedienen.

De cyberhuid is gemaakt van moderne materialen, zoals bio-elektronische stoffen, die weefsels en cellen elektrisch kunnen stimuleren. Hierdoor kan het verband temperatuur en vibratie aanpassen, wat de genezing van de wond bevordert en ontstekingen helpt voorkomen.

Normaal verband
Normaal verband is uit de tijd (Afbeelding: Unsplash)

De Terminator-verbanden hebben ook allerlei sensoren ingebouwd, waarmee ze kunnen opmerken wat er verandert in de buurt van de wond. Dankzij de sensoren geeft het verband realtime informatie en zorgt ervoor dat behandelingen snel kunnen worden aangepast.

Nog veel werk aan de winkel

De technologie is veelbelovend, maar het zal nog even duren voordat artsen het kunnen gebruiken. Volgens het team vertrouwt de gezondheidszorg nog veel op ouderwetse methoden voor wondverzorging. Dus de huidige protocollen moeten eerst worden herzien.

Daarnaast is het verkrijgen van goedkeuring van zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als het Europees Medicijnagentschap (EMA) behoorlijk complex. Om groen licht te krijgen, moeten de onderzoekers uitgebreide klinische gegevens verzamelen.

En daar moeten ze nog flink aan werken. Want het Terminator-verband is tot nu toe alleen nog maar getest op dieren. De Caltech-onderzoekers mogen dus nog even terug naar het laboratorium.

China en de VS hebben deze robothond met geweer als geheim wapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen