‘Viaplay raakt de rechten van de Formule 1 kwijt aan deze partij’

Pop-Culture Jeroen Kraak 15 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het gaat niet goed met Viaplay en het lijkt er nu opnieuw op dat ze te maken krijgen met tegenslag. Als we Chris Woerts moeten geloven, gaat een andere partij er met de Formule 1-rechten vandoor.

Sinds Max Verstappen de overwinningen aaneenrijgt, is heel Nederland fan van de Formule 1. Waar ter wereld dan ook, bij elke Grand Prix zie je een flinke lading oranje. Ook kijken we op Viaplay naar de prestaties van de Nederlander, maar dat lijkt binnenkort te veranderen.

Formule 1 weg bij Viaplay?

Viaplay staat op dit moment erg onder druk. De financiële resultaten vallen erg tegen en dus wordt er flink gesaneerd. Niet alleen moet veel personeel vertrekken, maar ook in verschillende landen houdt de streamingdienst op te bestaan. In Nederland gaat Viaplay nog wel door, maar het lijkt erop dat het binnenkort zijn grootste troef zal verliezen.

Veel Nederlanders hebben Viaplay vooral vanwege de Formule 1. Het is, samen met F1 TV Pro, de enige gemachtigde die de races live mag uitzenden. Naar verluidt betaalde de streamingdienst 90 miljoen euro per jaar voor de Nederlandse rechten. Om dat terug te verdienen, betaal je fors voor de streamingdienst. Een normaal abonnement kost 15,99 euro per maand en is daarmee zelfs duurder dan Netflix.

Voordat de Formule 1 bij Viaplay te zien was, had Ziggo Sport de rechten. De kabelaar weigerde echter om zo’n hoog bedrag neer te leggen voor de Formule 1 omdat het voor hen niet rendabel zou zijn. Nu het slecht gaat met Viaplay, komen andere partijen weer in beeld.

Dit is de grootste kanshebber

Viaplay heeft de rechten van de Formule 1 nog tot eind 2024. Voordat die tijd verstrijkt, moeten geïnteresseerden weer tegen elkaar opbieden. Sportmarketeer Chris Woerts zegt in het Leidsch Dagblad wie er op dit moment op pole position ligt voor de rechten.

Formule 1 op Viaplay wordt goedkoper, maar...
(Afbeelding: ANP/Sem van der Wal)

Volgens Woerts is Ziggo Sport op dit moment favoriet voor de rechten van de Formule 1. Dat zou betekenen dat Ziggo-abonnees dus niet meer extra hoeven te betalen om de races te zien. Voor mensen die geen Ziggo hebben, zouden de kosten ongeveer gelijk zijn aan die van Viaplay: 15 euro per maand.

Desondanks is Viaplay nog niet helemaal uit beeld. Het bedrijf lijkt de rechten niet meer alleen te kunnen kopen en kijkt nu naar een bijzondere samenwerking. Een Tsjechische investeerdersgroep met de naam FFP zou de dienst daarmee willen helpen.

Gratis streamingdienst bezorgt Netflix concurrentie uit onverwachte hoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen