Deze video laat je zien hoe de Aarde in een miljard jaar tijd is veranderd

Wetenschap Jeroen Kraak 9 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De Aarde bestaat veel langer dan de mensheid. Maar hoe is die gevormd als de plaats die we nu kennen? Deze video laat het zien.

Tegenwoordig bestaat de Aarde uit zeven werelddelen als we Antarctica meetellen. Dat is natuurlijk al een lange tijd zo, maar dat was niet altijd het geval. Een miljard jaar geleden zag de oppervlakte van onze planeet er heel anders uit.

Veranderingen aan de Aarde

De veranderingen van continenten op de Aarde komen doordat wij leven op verschillende aardplaten. Je merkt er helemaal niets van, maar deze bewegen onder ons op de stromen van magma. Sommige platen bewegen naar elkaar toe, terwijl anderen van elkaar vandaan gaan. Door die bewegingen en botsingen ontstaan er bijvoorbeeld aardbevingen.

Deze bewegingen van de verschillende platen op de Aarde gaan heel langzaam en zijn met blote oog daarom ook niet zichtbaar. Als je echter een miljard jaar in een video van 40 seconden stopt, gaat het allemaal natuurlijk veel sneller en krijg je snel een prachtig overzicht.

Het ijs op de Aarde smelt in recordtijd volgens wetenschappers

Een langdurig onderzoek

Dat hebben geologen van de universiteit van Sydney nu gedaan. Hiervoor hebben ze data over de Aarde van onderzoekers vanuit de hele wereld verzameld. In totaal duurde het vier jaar om de data om te zetten tot de video die we nu kunnen zien.

Hoewel het dus vier jaar onderzoek is voor een video van 40 seconden is het resultaat voor de onderzoekers zeer waardevol. Op de website van de universiteit laten de onderzoekers weten dat het een wetenschappelijk raamwerk biedt om de bewoonbaarheid van de planeet te begrijpen en om metaalbronnen te vinden die nodig zijn voor een koolstofarme toekomst.

Daarnaast zijn de gegevens ook goed om te zien hoe de bewegingen van de aardplaten de evolutie van het leven hebben beïnvloed. Zo is het makkelijker om te zien hoe verschillende diersoorten zijn geëvolueerd en zijn ontstaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!