Vijf redenen om de Oculus Quest 2 in huis te halen

Games Jelle van Es 11 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

In de lente van 2019 maakten we kennis met de eerste Oculus Quest. Het was een volwaardige VR-headset die je kon gebruiken zonder een dikke gaming-pc. Op die manier konden veel meer gamers genieten van toffe titels als Beat Saber en Job Simulator. Toch was dit nog niet genoeg voor de mensen van Facebook. En dus werd er verder gewerkt met de Oculus Quest 2 als logische opvolger.

De Oculus Quest 2 is qua idee redelijk hetzelfde gebleven. Het is nog altijd een losstaand systeem zonder dat je met kabels hoeft te werken. En ook qua design lijkt hij redelijk op zijn voorganger. Maar als je hem opzet, dan is er echt een wereld van verschil. Het helpt daarbij wel dat mijn laatste ervaring stamt uit juni 2019. Want naast de verbeterde techniek, is nu ook het aanbod aan games echt een stuk interessanter. Daardoor is de headset nu nog meer dan vorig jaar een absolute aanrader. Dit zijn daarbij de vijf punten om hem echt in huis te halen.

Losstaand systeem

Ik heb inmiddels thuis een behoorlijke gaming-pc staan en zou zodoende daar dus een Rift op kunnen aansluiten. Maar ik vind de flexibiliteit die de Oculus Quest 2 biedt zo enorm fijn. Het maakt niet uit waar je hem gebruikt, zolang je maar genoeg ruimte hebt. Voordat je een game begint, kun je via de camera’s aan de buitenkant van de bril jouw omgeving zien en een rast aftekenen die veilig is. Waneer je daar buiten dreigt te komen, word je gewaarschuwd en kan er zodoende niet veel gebeuren. Je hoeft zodoende niks aan te passen om van games te genieten, enkel wat ruimte maken.

Oculus Quest 2
Geen gedoe met draden (Afbeelding: Oculus)

Technisch is de Oculus Quest 2 zeer sterk

En als je de Oculus Quest 2 op je hoofd zet, dan merk je gelijk dat de headset qua specificaties een flinke upgrade heeft gekregen. Het beeld ziet er een stuk helderder uit en de tijd dat je na een tijdje misselijk werd van gaming ligt echt achter ons. Volgens de maker heb je vijftig procent meer pixels dan zijn voorgangers en spat de helderheid er lekker van af. En het kan wellicht alleen nog maar beter worden, want er komt een ondersteuning voor 90HZ. Maar op dit moment is het technisch gezien al erg indrukwekkend en kan ik nu lange tijd achter elkaar gamen zonder dat ik het gevoel heb dat ik scheel kijk.

Duidelijke menu’s ook (Afbeelding: Oculus)

Fijne controllers

Naast de goede headset, zijn ook de controllers van de Oculus Quest 2 bizar lekker. Ze zijn net wat preciezer en liggen wat lekkerder in de hand dan bij de eerste versie. Doordat de controllers zo goed zijn, voelt het heel natuurlijk aan wanneer je bepaalde objecten in games oppakt. Maar ook wanneer je games speelt die iets meer een traditionele controller-ervaring vergen komt de controller goed uit de bus.

Oculus Quest 2
Controllers houden heerlijk vast (Afbeelding: Oculus)

Genoeg toffe games met de lancering van de Oculus Quest 2

Technisch is de Oculus Quest 2 dus een heel goed product. Maar belangrijker is dat er inmiddels heel wat content beschikbaar is. Bij de eerste Quest heb ik vooral veel Beat Saber gespeeld en voelde de rest aan als veredelde techdemo’s. Maar inmiddels is er genoeg om uit te kiezen. Denk daarbij aan Super Hot VR, Tetris Effect en Onward. En dat is slechts een kleine greep. Daarnaast ligt er in de toekomst ook een hoop moois op ons te wachten. Medal of Honor: Above and Beyond is daar een goed voorbeeld van.

Andere vormen van content

Naast het spelen van games is er natuurlijk ook nog andere vormen van content die je kunt beleven met de Oculus Quest 2. Denk daarbij aan prachtige natuur-content of het bijwonen van bepaalde concerten. En ja, ook voor hen die graag porno willen kijken, werkt de VR-bril naar behoren. Of je kijkt gewoon je favoriete serie op Amazon Prime op het grote scherm. Kortom, het is een stuk techniek die van alle markten thuis is.

Er valt genoeg te zien en te beleven (Afbeelding: Oculus)

De Oculus Quest 2 is vanaf 13 oktober beschikbaar en is hier te bestellen. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen