Het spotgoedkope onderdeel dat een miljoenen-kostende Virgin-raket liet neerstorten

Wetenschap Jeroen Kraak 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het was eindelijk zover: een Virgin Orbit-lancering die satellieten van Europese bodem de ruimte in zou knallen. Helaas ging het hele feest niet door, omdat de lancering in het water viel. Letterlijk. De reden: een goedkoop onderdeel die roet in het eten smijt. En dat kost miljoenen.

Virgin Orbit is een van de bedrijven (zoals SpaceX) die raketten de ruimte in schiet. In die ruimtevaartuigen zitten vaak satellieten die in een baan rond de aarde moeten worden gebracht. Dat gaat bijna altijd goed, met de nadruk op bijna. De eerste Europese satellietlancering was namelijk een enorme ramp.

De raket van Virgin Orbit stoort neer

Virgin Orbit heeft een techniek ontwikkeld waarbij het raketten vanaf een vliegende Boeing 747 lanceren. Een techniek die kosten moet besparen, mits deze natuurlijk niet neerstorten. Dat gebeurde op 9 januari in het Engelse Cornwall helaas wel.

De raket had zeven satellieten aan boord die de ruimte in moesten worden gebracht. De eerste stappen verliepen nog goed, zoals de loskoppeling van het vliegtuig. Alles leek dus super te gaan.

Het ging echter later mis op een hoogte van 180 kilometer. Waarom het mis ging was lange tijd een grote vraag, maar Virgin Orbit lijkt nu een antwoord te hebben.

Virgin Orbit-baas Dan Hart geeft meer uitleg tijdens een symposium in Californië. De boosdoener van het neerstorten van de raket blijkt een onderdeel van 100 dollar. Peanuts, als je weet dat de gehele lancering ruim 12 miljoen dollar kost.

Een miljoenenramp door een goedkoop onderdeel

“Alles wijst erop dat een filter het probleem was. Deze was gemonteerd in de raket, maar in de tweede stap van de lancering was deze niet meer aanwezig. Dat betekent dus dat deze los was geraakt en dus al het onheil veroorzaakt,” aldus Hart.

Het gehele onderzoek naar de neergestorte raket is overigens nog in volle gang. Toch hoeven we voorlopig geen lancering te verwachten in Europa. De volgende vijf staan namelijk gepland in Californië, waar ook eerdere missies werden uitgevoerd.

Toch is een lancering in Europa zeker niet uitgesloten. Virgin Orbit verwacht terug te keren naar Cornwall voor toekomstige raketlanceringen. Mogelijk is dit al het geval aan het einde van het jaar.

Met Virgin Galactic de ruimte in? Zoveel kost een plekje in het ruimteschip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen