Jetpack-ontwerper onthult indrukwekkende vliegende motor

Elektrische auto's Sam Dille 27 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Altijd al willen weten hoe het voelt om als Superman door de lucht te vliegen? Met deze vliegende motor is dat in de toekomst misschien mogelijk. Het voertuig scoort veelbelovende resultaten in tests en krijgt lovende kritieken. En dit hebben we allemaal te danken aan een jetpack.

De vliegende motor heet de Speeder en is ontworpen door de Amerikaan David Mayman. Het voertuig vliegt met hoge snelheden, maar is compact genoeg om achterin een pick-up truck te passen. Met een topsnelheid van ongeveer 300 kilometer per uur en een vliegtijd tot zestig minuten is de motor een van de innovatiefste voertuigen van dit moment. Mayman vertelde meer over de achtergrond van dit bijzondere voertuig aan BBC.

De Speeder dankt zijn bestaan aan een jetpack

Mayman probeerde al op zijn twaalfde om een helikopter te bouwen van een oude grasmaaier. Hij werd door zijn gezin aangemoedigd om altijd het beste uit zichzelf te halen en dit wierp zijn vruchten af. Tijdens zijn carrière heeft hij namelijk meerdere innovatieve machines gebouwd die echt kunnen vliegen. Zo ontwikkelde Mayman in 2015 een jetpack waarmee hij in 2015 rond het Vrijheidsbeeld vloog.

Sinds 2018 werkt hij aan deze vliegende motor. Hij kwam op het idee door zijn werk met de marine. Die was namelijk wel geïnteresseerd in een jetpack voor hun troepen. Met dit verzoek kwam een grote waslijst aan aanpassingen voor de jetpack die Mayman al had ontworpen. De marine wilde bijvoorbeeld dat de jetpack 135 kg kon dragen. Niets van deze aanpassingen was mogelijk met de jetpack van Mayman. De Amerikaan ging opnieuw naar de tekentafel en ontwierp de Speeder. Mayman is ervan overtuigd dat dit project meer commerciële kansen biedt dan de jetpack.

Wat maakt deze vliegende motor uniek?

Op dit moment lopen er heel veel projecten rondom vliegende voertuigen. De vliegende motor van Mayman is echter anders dan alle andere. Dit komt doordat de Speeder wordt aangedreven door vier kleine straalmotoren in plaats van batterijen of elektromotoren.

De Speeder
De Speeder in actie! (Afbeelding: JetPack Aviation)

Dit lijkt een stap terug in de technologie, maar Mayman heeft hier een belangrijke reden voor. Volgens de Amerikaan willen toekomstige klanten, zoals het leger en hulpdiensten, een snelle en compacte motor die een groot gewicht kan dragen. De enige manier om dit te bereiken is door vliegtuigbrandstof te gebruiken, omdat het twintig keer de energie van batterijen opslaat per kilogram. Als batterijen dezelfde hoeveelheid energie zouden moeten leveren, zou de vliegende motor te zwaar worden.

Hoe gaat het verder?

Als het aan Mayman ligt zullen we in de toekomst pakketjes bezorgen op de Speeder. De wetenschapper vertelt dat hij verwacht dat we de vliegende motor terug gaan zien in het vrachtverkeer, het leger en hulpdiensten. Dankzij de extreme snelheden kunnen deze organisaties binnen no-time bij hun bestemming aankomen.

Vliegende motor maken
Een nieuw prototype is in de maak. (Afbeelding: JetPack Aviation)

De wetenschapper raadt het gebruik van de Speeder in steden af. De vliegende motor is enorm lawaaiig en zwaar. Het voertuig zou daarom voor flink wat ongelukken kunnen zorgen. Voordat we de Speeder in ons straatbeeld terug zien komen, moeten er nog meerdere tests worden gedaan. Als alles volgens plan verloopt, is het voertuig eind 2024 of 2025 te koop. Naast innovatie op het gebied van vliegende voertuigen, zijn er ook ontwikkelingen aan de gang in de EV-industrie. Er zijn namelijk verschillende trends aan het opkomen voor de elektrische auto. In dit artikel vertellen we je er alles over!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen