David van Benthem
David van Benthem Apps 28 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

5G: Vodafone gaat met het nieuwe netwerk van start in Nederland

Vodafone stelt vanaf vanavond “in ruim de helft van Nederland” zijn nieuwe 5G netwerk beschikbaar. Dat meldt Vodafone op zijn website. Om gebruik te kunnen maken van het nieuwe netwerk moet je één van de nieuwste toestellen hebben zoals de Samsung Galaxy S20 Ultra of de OnePlus 8.

Een groot verschil zul je met 5G nog niet merken vergeleken 4G. Vodafone lijkt vooral de strijd gewonnen te hebben om als eerste provider het nieuwe netwerk uit te rollen.

Beperkte verbetering

De snelheid valt tegen omdat er nu nog gebruikgemaakt wordt van verouderde 4G-frequentiebanden. Pas vanaf de zomer zijn de nieuwe frequentiebanden verkrijgbaar. Met deze banden zal de internetsnelheid van 5G aanmerkelijk hoger gaan liggen.

Om toegang te krijgen tot het nieuwe netwerk moet je als Vodafone klant een Red of Red Pro-abonnement hebben. Mocht je dat abonnement niet hebben maar wel aangesloten zijn bij Vodafone, dan moet je 2 euro per maand gaan bijbetalen. Of T-Mobile en KPN binnenkort ook zullen volgen met een eigen 5G-netwerk, is nog niet duidelijk.

Samsung Galaxy S20 Ultra
De Samsung Galaxy S20 Ultra ondersteunt 5G. (Afbeelding: WANT)

5G trekt veel aandacht

Het nieuwe 5G-netwerk heeft op allerlei manieren aandacht weten te trekken. Zo werd Huawei, dat meehielp met de aanleg van het netwerk, ervan verdacht samen te werken met de Chinese overheid. Recent gingen verschillende zendmasten in vlammen op door mensen die geloven in verschillende complottheorieën. Zo zou 5G het coronavirus verspreiden en zou het op andere manieren slecht zijn voor je gezondheid. Allerlei experts, waaronder die van Wereldgezondheidsorganisatie, benadrukken dat het nieuwe netwerk geen enkele invloed heeft op de verspreiding van het virus.

Op dit moment hebben vrijwel alle Android toestellen met 5G ondersteuning een Snapdragon 865 processor. Hieronder vallen verschillende toptoestellen van OnePlus en Oppo. Toch zijn er ook uitzonderingen, zoals een deel van de S20 serie van Samsung.

Ben je benieuwd hoe je een 5G toestel kan bemachtigen voor een scherpe prijs? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!