[REVIEW] MiniBrew: in een handomdraai je eigen bier

Gadgets Dominick Vietor 28 apr 2020
Leestijd: 7 minuten

Bier. Ons favoriete drankje, dat we maar al te graag drinken. Daarvoor kun je natuurlijk naar de supermarkt of slijterij rennen, maar wat is er leuker dan je eigen gebrouwen biertje drinken? Dankzij MiniBrew kan dat, zonder uitgebreide voorkennis of bovengemiddelde kunde. Het enige dat je nodig hebt is een flink budget en een iPhone.

Dat laatste is wel een nadeel: Androidgebruikers zoals ik kunnen voorlopig niet met de MiniBrew aan de slag. Ik kon voor deze review eenvoudig een iPhone regelen, maar dat is voor de meeste mensen natuurlijk wat lastiger. MiniBrew zegt een Android-app in de planning te hebben om dat probleem op te lossen, maar wanneer die komt is nog niet duidelijk. Verder moet je wel bereid zijn om €1199 voor het apparaat te betalen, €389 voor een eventueel extra fust en eventueel €89 per jaar voor het brouwportaal waar je je eigen recepten kunt maken. Misschien geen gekke prijs als je bedenkt wat de MiniBrew kan, maar wel een flinke smak geld. Wil je veel experimenteren met je eigen bier, dan kun je het beste voor €1999 de MiniBrew Craft Pro-set kopen; die komt met drie fusten en een jaar toegang tot het brouwportaal.

Mooie interieurboost

MiniBrew heeft zijn apparaat naar eigen zeggen “zo ontworpen dat je vrouw het ook okay vind”. Daar zijn ze wat mij betreft goed in geslaagd: ik zou hem best een mooi plekje in mijn huis willen geven. Praktisch gezien is dat een beetje lastig: hij moet bij een water-aansluiting staan en is bovendien maar een dagdeel per brouwcyclus in gebruik. De rest van het proces gebeurt in de zogenaamde smart keg; MiniBrew’s eigen fust dat het fermentatieproces nauwlettend monitort en regelt. In mijn geval kwam de MiniBrew zelf in een donker hoekje onder het aanrecht terecht, en voor de foto even op de keukentafel.

MiniBrew volledig apparaat
“Zo ontworpen dat je vrouw het ook okay vind”: dat is de MiniBrew (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Op zich is het zonde dat zo’n mooi apparaat maar heel even tot zijn recht komt. Het goede nieuws is in ieder geval dat hij niet in de weg staat. Je ruikt hem tijdens het brouwproces wel een beetje, maar dat is dus maar een dagdeel. Zodra je bier in het fust aan het fermenteren is ruik je er niks meer van. Hij maakt wel een beetje herrie: de ventilator van de temperatuurregeling is duidelijk hoorbaar. Maar er is altijd wel een hoekje van je huis waar dat niet stoort en het goede nieuws is dat je de smart keg overal neer kunt zetten. Hij regelt z’n temperatuur immers netjes zelf.

MiniBrew logo
Het grote logo aan de zijkant dient als statuslampje (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Eenvoudig brouwproces

Eigenlijk doet de MiniBrew zelfs bijna alles zelf. De app laat je precies zien hoe je het apparaat moet op- en ombouwen afhankelijk van waar je in het brouwproces bent en waar je de ingrediënten kwijt kunt. Ik moet wel zeggen dat dat de eerste keer soms een beetje zoeken is. Zo werd het mij pas na een half uur zoeken naar een handleiding om het apparaat op te bouwen duidelijk dat je direct moet ‘beginnen met brouwen’. Gedurende het brouwproces legt de app ook uit hoe je de MiniBrew precies moet opbouwen. Dat kan beter, maar is gelukkig iets waar je alleen de eerste keer last van hebt. Overigens moet je ook even bedenken dat je een ‘service pack’ moet kopen voordat je begint; dat is niet super duidelijk aangegeven. Zo’n pakketje kost €33 en daar zitten extra benodigdheden zoals CO2-patronen in.

MiniBrew app uitleg
De app legt iedere stap precies uit (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Tijdens het proces houdt de app je precies op de hoogte van wat het apparaat doet. Welke stap van het proces uitgevoerd wordt, wat de temperatuur van je bier is en over hoeveel dagen je brouwsel drinkbaar is. Zodra je iets moet doen krijg je een melding. Het zit allemaal gelikt in elkaar en werkt prima. Tenminste: als je wifi-netwerk vriendjes kan worden met de MiniBrew. 5GHz-netwerken kan hij sowieso niet aan, maar ook mijn 2,4GHz-netwerk pakte hij niet. Eenvoudig op te lossen via een hotspotje van je telefoon, maar erg netjes is het natuurlijk niet. Bovendien krijg je dan alleen status-updates als je hotspot aan staat.

MiniBrew app
Je bent altijd op de hoogte van de status van je brouwsel (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Brouwportaal: zelf recepten proberen

Ben je een beginnende brouwer, dan kun je brouwpakketjes kopen om eenvoudig bier te brouwen. Voor ongeveer €20 tot €30 haal je alle ingrediënten en het recept om zo’n 5 liter speciaalbier te brouwen in huis. Handig, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf te experimenteren. Dat kan via het Brewery Portal. Daar betaal je helaas wel €89 per jaar voor, maar dan heb je wel een mooie tool om je eigen recepten te bouwen.

MiniBrew brouwportaal
In het brouwportaal maak je eenvoudig nieuwe recepten (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

In het brouwportaal kun je alle ingrediënten en processtappen precies invullen om zo tot een nieuw recept te komen. Terwijl je dat doet worden de basiskarakteristieken van je biertje live geüpdatet. Zo kun je dus precies zien welk effect je aanpassingen hebben. Zodra je klaar bent om te brouwen kun je het recept inladen en je pogingen bijhouden. Handig om het recept voor de tweede poging verder te optimaliseren.

Karakteristieken I WANT BEER
De karakteristieken van ons eigen biertje uit het brouwportaal (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het enige probleem is dat je pas een ander recept kunt proberen of een nieuwe poging kunt doen als je oude biertje op is. Je hebt het fust immers nodig om het bier in te brouwen. Wil je een beetje zelf experimenteren, dan kun je dus beter het Craft Pro-pakket met twee extra fusten kopen. Dan krijg je een jaar toegang tot het brouwportaal bijna cadeau, maar ben je in totaal wel meteen €1999 kwijt. Oef.

Cheers!

Of je nou via een brouwpakket of met je eigen recept brouwt: na ruim 20 dagen heb je je eigen biertje. Ik heb persoonlijk precies 0 ervaring met bierbrouwen en was twee keer een dag te laat met het uitvoeren van mijn volgende stap, maar het maakte weinig uit. Ik maakte een Gulden Craen van brouwerij De Leckere en die smaakte uhm… erg lecker!

MiniBrew Gulden Craen
Mijn Gulden Crean smaakte uitstekend (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Je tapt je bier direct uit het fust met een klein tapje dat je eenvoudig kan af- en aankoppelen. Je moet hem na elke drinksessie even schoonmaken, maar dat is zo gepiept. De tapdruk regel je via een wieltje aan het CO2-patroon. Het was even zoeken hoeveel CO2 er precies in het bier moest en hoe hoog de tapdruk precies moest, maar met een beetje zoeken en begeleiding van de app kom je daar wel uit. Ook handig: omdat het fust ingebouwde temperatuurregeling heeft is je bier altijd direct op de goede temperatuur.

MiniBrew tap
Tappen is eenvoudig en gaat direct uit het fust (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

MiniBrew review conclusie

Heb jij net als ik altijd al eens je eigen biertje willen brouwen, maar geen zin om je er heel erg in te verdiepen? Dan ben je bij de MiniBrew aan het goede adres. Het apparaat maakt het eenvoudig en voor iedereen haalbaar om zelf bier te brouwen en doet dat ook nog eens heel goed. Met de kant-en-klare brouwpakketten kun je direct en eenvoudig aan de slag; als je zelf meer wilt experimenteren is die ruimte er ook.

MiniBrew fust met bier
Met de MiniBrew heb je eenvoudig je eigen biertje klaar (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De keerzijde is dat het apparaat behoorlijk prijzig is, en voor sommigen misschien de lol van het helemaal handmatig brouwen wegneemt. Als je graag alles zelf doet kom je met een beetje moeite en een eenvoudig brouwpakketje van €50 misschien ook een heel eind. Wil je vaker je eigen bier brouwen zonder dat daar veel handmatig werk in gaat zitten, dan is de MiniBrew echter een leuke, mooie en uitstekend werkende optie. Ik ben fan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen