Zee in vuur en vlam in Azerbeidzjan, hoe kan dat?

Wetenschap Jeroen Kraak 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Op de Kaspische Zee was een bijzonder fenomeen te zien. Een gigantische vuurbal ontstond op het water. Wat was er aan de hand?

Vuur en water zijn nu niet de twee elementen die het best samengaan. Je verwacht dan ook niet enorm vuur op zee. Toch was het dit weekend wel raak op de Kaspische Zee. Voor de kust van Azerbeidzjan was een enorme vuurbal te zien.

Een vuurbal op zee

Azerbeidzjan staat bekend om haar olie- en gaswinning. Er zijn dan ook verschillende gas- en olievelden zowel onder land als water. Het is dan ook niet raar dat je daar een vuurbal zou verwachten. De oorzaak lijkt namelijk een moddervulkaan te zijn, volgens het Azerbeidzjaanse persbureau APA.

Een moddervulkaan bestaat uit modder en gas die naar buiten stromen via een scheur in de grond. Veel daarvan zijn in de Kaspische regio. Uitbarstingen kunnen ontstaan door aardbevingen en boringen waardoor de opgesloten modder en het gas naar de oppervlakte kunnen stromen.

Wat is een moddervulkaan?

Een moddervulkaan is dan ook niet een echte vulkaan, aangezien er geen lava vrijkomt. Het is enkel een mix tussen gesteente en mineralen. Als het naast een olie of gasveld gebeurt kan er dus een vuurbal ontstaan. Het is echter onbekend hoe de ontsteking precies tot stand komt. Wellicht komt het door gesteente dat tegen elkaar komt wat zorgt voor een vonk of de druk die op het gas ontstaat.

Het is voor de tweede keer in kort tijd dat er een incident met vuur is in het water. 2 juli was het namelijk raak in de Golf van Mexico. Een gaslek in een pijpleiding zorgde namelijk voor een explosie. Beide keren gingen viral op social media. Daarop waren de bijzondere vuurballen te zien.

De vuurbal in Azerbeidzjan is vermoedelijk ontstaan bij de Marakov Bank. Hier is in 1958 al eens een grote uitbarsting geweest. Toen haalde de vuurbal een hoogte van 500 meter.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen