Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 22 jun 2021

Waarom Amazon jaarlijks miljoenen nieuwe producten vernietigt

Uit onderzoek blijkt dat Amazon jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk miljoenen nieuwe producten vernietigt. Maar waarom gebeurt dat? Het onderzoek werd uitgevoerd in Dunfermline, waar de online winkelketen een distributiecentrum heeft. Een oud-medewerker heeft geholpen met het onderzoek.

De oud-medewerker, die om logische redenen anoniem wil blijven, laat tegenover de onderzoekers weten dat Amazon wekelijks meer dan 100.000 producten afvoert. Het gaat om apparaten als televisies, laptops, koptelefoons en Dyson stofzuigers, maar ook om andere (ongebruikte) producten als mondkapjes (in de verpakking) en boeken.

Amazon gooit heel veel weg

Ongeveer de helft van alle weggegooide producten was ongebruikt. De andere helft beslaat teruggestuurde producten. Echter, die producten verkeren dan nog vaak in een goede staat, aldus de oud-medewerker. Voor een groot deel belanden de producten bij recyclecentra, maar een deel gaat ook naar de vuilstortplaats.

Amazon Ring
Amazon op de voorgevel (Afbeelding: ANP)

De onderzoekers, van ITV, laten weten dat dit onderzoek ook gebaseerd is op interne documenten van Amazon. Zo is op een lijst van april te zien dat er 124 duizend producten vernietigd waren. In diezelfde periode zette het bedrijf ongeveer 28 duizend artikelen aan de kant met als doel gedoneerd te worden.

Mogelijk wordt er veel meer weggegooid

Omdat Amazon 24 distributiecentra in het Verenigd Koninkrijk heeft staan, is de kans groot dat de webwinkel nog veel meer producten weggooit. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de manier waarop het bedrijf zakendoet met andere mensen, die hun spullen daar tegen betaling kunnen opslaan.

Verkopers die via Amazon verkopen, moeten betalen voor de plek in het magazijn. Hoe langer duurt voordat de spullen verkocht worden, hoe hoger de kosten worden. En voor sommige verkopers is het dan goedkoper de spullen te vernietigen. Amazon ontkent dat er zo veel spullen weggegooid worden en laat juist weten veel producten opnieuw te verkopen, te recyclen of te doneren aan goede doelen. Premier Johnson wil in ieder geval dat er onderzoek gedaan wordt naar de kwestie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ITV

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom Amazon jaarlijks miljoenen nieuwe producten vernietigt
Sluiten