Waarom een van je AirPods altijd eerder leeg is dan de ander

Audio Sam Dille 18 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

De AirPods van Apple zijn een van de populairste draadloze oordopjes op de markt. De software zorgt voor een naadloze verbinding met al je Apple-apparaten. Toch hebben ze ook een vervelend nadeel.

Als je zelf een paar AirPods hebt, ken je vast het probleem wel. Eén van de twee oortjes loopt sneller leeg, waardoor je na een tijdje nog maar met één oortje muziek kunt luisteren. Vreselijk irritant.

En ook een beetje vreemd, aangezien de concurrenten dit probleem minder lijken te hebben. Dus waar komt dit probleem vandaan? En kun je het ook weer oplossen? Wij leggen het voor je uit.

Waarom dat ene oortje van jouw AirPods sneller leeg is

De levensduur van de batterij van AirPods kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Zo ook de manier waarop je de draadloze oortjes gebruikt. Of je nu aan het bellen ben of gewoon muziek luistert.

Maar als je merkt dat een van je AirPods sneller leegloopt dan de andere, is er een andere reden. Zodra je je AirPods uit het hoesje haalt, kiest het systeem automatisch één kant die gebruikt wordt als microfoon, terwijl de andere alleen als luidspreker dient. En ja, de kant die je als microfoon gebruikt, loopt sneller leeg.

Je kan al jaren mensen afluisteren met je AirPods en iPhone
(Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Zo los je het op

Er is dus niks mis met je AirPods als een van de twee oortjes sneller leegloopt. Wel is het belangrijk om het probleem snel op te lossen. Als een kant namelijk te vaak als microfoon dient, loop je de kans dat de batterij het sneller begeeft, waardoor het oortje niet meer te gebruiken is. Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor.

Open Instellingen en tik op je AirPods onder je Apple ID-naam. Scrol daarna naar beneden en druk op de optie Microfoon. Kies hier voor Automatisch schakelen tussen AirPods. Op die manier wisselen beide oortjes de microfoonfunctie met elkaar af, zodat de batterij niet overbelast raakt.

Mocht een van de twee oortjes al problemen hebben met de batterij, dan kun je er ook voor kiezen om het ‘gezonde oortje’ te gebruiken als microfoon. Op die manier kun je de conditie van de batterij enigszins rechtrekken.

Nieuwe AirPods in 2024?

Apple heeft wilde plannen voor de AirPods in 2024. Er zullen dit jaar mogelijk drie nieuwe versies van de nieuwe oortjes verschijnen. Allereerst kun je een nieuwe versie van het standaardmodel verwachten, de AirPods 4.

Maar we kunnen ook genieten van nieuwe AirPods Max. Alleen is dit waarschijnlijk niet de versie waar je op hoopt. We schreven er eerder over in onderstaand artikel:

Apple komt mogelijk met drie nieuwe AirPods in 2024 en dit zijn ze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen