Wat blijkt, volgens de wetenschap worden mannen ook ongesteld

Tech Zuhre Orhon 6 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Jawel, mannen worden ook ongesteld. En nee, we maken écht geen grap. Iedereen kan zich af en toe prikkelbaar, vermoeid en chagrijnig voelen. Zo zijn er mannen die last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS). Nu lijkt nog een grap, maar straks snap je waarom. Het is dan ook hoog tijd dat we je inlichten over het fenomeen man-struation.

That time of the month

Als man zijnde is het normaal dat het testosteronniveau in de ochtenden hoog is en dat dit in de loop van de dag af neemt. Tenzij je gaat sporten, want dan kunnen er pieken ontstaan. Wat een interessant vraagstuk is, is of mannen net zoals vrouwen een maandelijkse schommeling van hormonen hebben met alle gevolgen van dien.

ongesteld

Wetenschap weet (niet) beter

Volgens sommige onderzoekers varieert het hormoonniveau van mannen met de seizoenen. De resultaten van een onderzoek uit Noorwegen en Denemarken ondersteunen deze bewering. De mannen die aan dit onderzoek hebben meegedaan, hadden lage scores op hun hormonen in de zomer en hoge scores in de winter. Dit zou kunnen liggen aan de blootstelling aan de zon of gewichtstoename in de winter. Jammer genoeg bevestigen de resultaten van een replicatie-onderzoek uit het zonnige San Diego de resultaten niet.

Wel of niet ‘ongesteld’?

Een onderzoeker uit Slovenië denkt dat mannen ook een maandelijkse cyclus doorstaan. Hij zag dit terug in de pieken op de achttiende dag binnen één maand. Waar we het over eens kunnen zijn, is dat vrouwen een menstruatie mét bloedverlies moeten trotseren. Hier kunnen de mannen zeker niet over meepraten, maar de gemoedstoestanden zijn voor iedereen herkenbaar.

Conclusie

Vermoeidheid, hoofdpijn, binge-eten van ijs en chocola en het niet lekker in je vel zitten zijn dingen waar we allemaal over mee kunnen praten. Wat dat betreft worden mannen ook eens in de zoveel tijd ‘ongesteld’. Of het terecht is om dit een man-period te noemen, is een ander verhaal. Nu weet je tenminste dat er iets als man-periode bestaat en dat de reden voor je slechte humeur toch meer aan je hormonen ligt. De volgende keer wanneer iemand je chagrijnig noemt, vertel je maar dat je ongesteld bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen