Wat is een E-reader en hoe werkt het precies?

Gadgets Sam Dille 11 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Iedereen leest zo nu en dan een goed boek. Maar als je meerdere exemplaren leest, kan het soms moeilijk zijn om al je boeken mee te sleuren. Daar is een e-reader een perfecte oplossing voor, maar hoe werkt de gadget?

Een e-reader is een elektronisch apparaat dat speciaal is ontworpen om digitale boeken te lezen. De gadget heeft een scherm dat lijkt op papier, waardoor het lezen comfortabel is voor je ogen, zelfs voor langere tijd. Ze zijn lichtgewicht, hebben een lange batterijduur en je kunt er flink wat boeken in opslaan.

De eerste e-readers hadden geen touchscreen, maar hadden knoppen om de pagina’s van een e-book om te slaan. Maar dat is al lang niet meer nodig. De e-reader is uitgegroeid tot een handige gadget, die bijna onmisbaar is voor elke boekenwurm.

Zo werkt een e-reader

Het bijzondere van een e-reader is dat je nauwelijks merkt dat je van een schermpje af leest. Dat komt door de speciale schermtechnologie, E INK Carta HD. Dit zorgt voor een scherpe tekst en snelle paginawisselingen. Het Carta HD-scherm biedt meestal een ervaring van 300 PPI op een zes- of zeven-inch scherm.

Veel bekende merken, zoals Kindle, Kobo, Pocketbook en Barnes and Noble gebruiken Carta HD. Bijna alle e-readers hebben tegenwoordig ook een ingebouwde verlichting aan de voorkant, zodat je ook bij weinig licht kunt lezen. De meeste modellen gebruiken amberkleurige LED-lampen, die zorgen voor een aangenaam kaarslichteffect.

Kobo Libra 2
Kobo Libra 2 (Afbeelding: Kobo)

Met sommige opties kun je zelfs audioboeken luisteren. De Kindle Basic, Kindle Paperwhite en Kindle Voyage hebben bijvoorbeeld Bluetooth en kunnen verbinding maken met de Audible-winkel voor het kopen en downloaden van audioboeken.

Hier moet je goed op letten

Met een e-reader heb je dus eigenlijk een hele bibliotheek in één apparaatje zitten. Toch zijn de mogelijkheden nog redelijk beperkt. Veel bedrijven bieden namelijk alleen interne opslag aan voor e-readers, zonder mogelijkheid voor een SD-kaart. Dat betekent dat je geen nieuwe boeken kunt downloaden, als het geheugen van je gadget vol zit.

Amazon en Kobo hebben echter wel verschillende opslagopties voor bepaalde e-readers. Hoewel sommige modellen met USB-C de mogelijkheid hebben om een externe SD-lezer aan te sluiten, is dit niet zo gebruikelijk.

Daarnaast moet je niet te hoge verwachtingen hebben van een e-reader. De gadget is geen tablet, en daar is hij niet voor gemaakt. Dit komt door de beperkingen van het E Ink-scherm. E-ink-technologie maakt gebruik van microcapsules met witte en zwarte deeltjes. Door elektrische velden toe te passen, worden de deeltjes naar het oppervlak gebracht om tekstweergave te creëren.

Dit proces zorgt ervoor dat e-readers geweldig zijn voor het lezen van e-boeken en PDF’s. Maar wil je notities maken of met een stylus tekenen dan is een digitaal notitieblok een geschikte keuze.

Let daarnaast ook op bij je Kobo dat je eens in de 30 dagen synchroniseert als je een abonnement hebt. Doe je dit niet, dan kunnen boeken van je e-reader verdwijnen. Dat is flink irritant als je ‘m juist meeneemt op vakantie.

Is een e-reader wat jou?

Een e-reader is dus een geweldige tool om boeken en PDF’s te lezen als je onderweg of thuis bent. De meeste e-readers hebben een ingebouwde winkel waar je boeken kunt kopen en downloaden. Je kunt ook boeken downloaden van andere websites of e-boeken vanuit je computer naar je e-reader overzetten.

Die teksten lees je vervolgens in een fijne kwaliteit, waardoor je een echt ‘boekgevoel’ krijgt. Ben je echter op zoek naar meer features, of geavanceerdere technologie? Dan raden we je aan om verder te kijken. In dit geval is een tablet, iPad of digitaal notitieblok een betere keuze.

Kindle of Kobo: dit zijn de beste e-readers van dit moment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen