Waterstof als nieuwe brandstof: dit zijn de voor- en nadelen

Duurzaamheid Sabine Schults 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

We vinden het milieu steeds belangrijker. Elektrische auto’s zijn bijvoorbeeld niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook verduurzamen we massaal onze woningen. Waterstof gaat daar mogelijk ook een belangrijke rol in spelen. Het heeft namelijk een hoop voordelen (maar ook wat nadelen).

Waterstof (H2) komt niet van nature voor, maar wordt gemaakt. Het is daarom geen energiebron, maar een energiedrager, legt Milieu Centraal uit. Het kan bovendien meer energie bevatten dan welke andere stof dan ook. De energie die vrijkomt bij de verbranding van waterstof kan gebruikt worden om auto’s op te laten rijden of om huizen van stroom te voorzien.

Voordelen van waterstof

Waterstof kan zoals gezegd ontzettend veel energie opslaan. De energie hoeft bovendien niet worden opgeslagen in batterijen en accu’s. In plaats daarvan kan er gebruik worden gemaakt van lege aardgasvelden of zoutkoepels.

Het gebruik van de energiedrager kan bovendien worden ingezet als buffer voor het elektriciteitsnet. In de wintermaanden wordt er minder zonne-energie opgewekt. De opgeslagen voorraad waterstof kan dan worden ingezet om heel Nederland toch van elektriciteit te voorzien.

Ook niet onbelangrijk: waterstof is eenvoudig te vervoeren. Bovendien kan het vrachtwagens en andere zware voertuigen verduurzamen. Dat geldt ook voor industriële processen. Het verduurzamingsvoordeel vertaalt zich ook in oudere huizen, waar de stof gebruikt kan worden om de boel te verwarmen.

Er zijn ook wat nadelen

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen. Bij het maakproces gaat er namelijk een hoop energie verloren. De productie van groen waterstof is bovendien erg prijzig, tijdrovend en ook nog eens ingewikkeld. Hoewel de grijze variant makkelijker te maken is, is dat nu niet bepaald duurzaam.

Waterstof tanken
Het tanken van de toekomst! (Afbeelding: Shell)

Groen waterstof is momenteel schaars. Omdat het aanbod klein is, is er niet voldoende beschikbaar om de stof te gebruiken in alle toepassingen. Daarnaast is het een dure aangelegenheid om een hele infrastructuur aan te passen voor de stof. Dat is bij alternatieven, zoals groen gas, niet het geval.

Waarom een auto op waterstof stiekem beter is dan de elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen