Toyota geeft je haast geld toe als je auto koopt die op waterstof rijdt

Elektrische auto's Jeroen Kraak 1 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Waar veel autobouwers vol inzetten op elektriciteit, kiest Toyota voor een andere koers. Het bedrijf wil dat mensen gaan rijden in auto’s met waterstof als brandstof.

Hoewel waterstof een interessante groene brandstof is, lijkt het nog niet het alternatief te zijn voor een benzineauto. Automobilisten geven liever de voorkeur aan een ‘gewone’ elektrische auto.

Toyota ziet dat graag anders en zet vol in op waterstof. Sterker nog, het geeft je zelfs geld toe als je voor zo’n variant gaat. Helaas lijkt dit alleen voor de Verenigde Staten te gelden.

Toyota geeft flinke korting op auto die op waterstof rijdt

Om precies te zijn gaat het over een limited edition Toyota Mirai uit 2023. In totaal is de korting op het voertuig zo’n 40.000 dollar, wat dus een flink bedrag is.

De limited edition Toyota Mirai uit 2023 heeft een cataloguswaarde van 66.000 dollar. Met 40.000 dollar korting komt de prijs uit op 26.000 dollar. Maar dat is niet alles, want als je de auto aanschaft krijg je ook nog een tegoed van 15.000 dollar dat je kan spenderen aan waterstof, de brandstof van de auto. Als je dat ook nog van de prijs afhaalt, houd je 11.000 dollar over, wat dus een schijntje is voor een nieuwe auto.

(Afbeelding: Toyota)

Maar daar zit dus juist wel de crux. Het is een auto die rijdt op waterstof. Waar je overal benzine kan tanken en tegenwoordig ook kan opladen, is dat bij waterstof een ander verhaal. Er zijn niet zoveel plaatsen waar dat kan, dus zal je je reizen zorgvuldig moeten plannen.

Pijnlijk voor het merk

Het lijkt dan ook vooral een wanhoopspoging van Toyota om waterstof voor auto’s in leven te houden. Vooral ook om in de Verenigde Staten Shell aankondigde om drie waterstoftankstations in Californië te sluiten, en dat waren er al niet zoveel.

En dat moet best pijn doen voor Toyota aangezien het bedrijf niet zoveel met volledig elektrische auto’s heeft. Het aanbod ten opzichte van andere merken is vrij beperkt. De Toyota bz4X en de Proace City zijn de enige auto’s van het merk die volledig elektrisch zijn. De rest zijn allemaal hybrides. Op de Mirage natuurlijk na, die hybride waterstof is.

En dat is dan ook weer niet zo raar aangezien CEO Akio Toyoda eind 2022 zei dat elektrische auto’s niet de oplossing zijn. Desondanks werkt het bedrijf toch hard om vernieuwende modellen op de markt te brengen. Blijft waterstof dan vooral iets voor vrachtwagens, of is er echt nog een toekomst voor personenauto’s?

Is een microcar goedkoper dan een elektrische auto?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen