Waardoor Waze het door nieuwe functies voor mij wint van Google Maps

Apps Jeroen Kraak 7 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Veel mensen zweren bij Google Maps als het gaat om navigatie. Toch is Waze een verrassend goed alternatief, vooral door de nieuwe functies die het platform recent heeft gelanceerd.

De structuur rondom Waze is een beetje wazig. Het is een van de grootste concurrenten van Google Maps, maar is eveneens eigendom van Google. Je vraagt jezelf af waarom de twee niet worden samengevoegd tot één fantastische navigatie-app.

Daar kunnen we over nadenken, maar het gaat voorlopig niet gebeuren. De vraag die nu resteert, is welke het beste voor je is om te gebruiken in je (elektrische) auto. Met een aantal nieuwe functies is Waze plotseling een zeer interessant alternatief.

Waze timmert aan de weg en parkeert Google Maps

Met de update van Waze wordt de verkeerssituatie nog duidelijker. Als eerste wordt het nog duidelijker wanneer hulpdiensten zoals politie en brandweer eraan komen. Je krijgt een melding in de app. Eerst komt deze nog in een beperkt aantal landen zoals de Verenigde Staten en Frankrijk, maar later moet de functie ook naar andere landen komen.

De misschien wel meest handige nieuwe functie is er ook eentje die je vermoedelijk flink wat boetes gaat besparen. Op het kaartje laat Waze vanaf nu zien wanneer de maximale snelheid verandert. Zo kun je daarop ideaal anticiperen. Zet dit alsjeblieft ook op de routekaart Google Maps.

Een andere feature die nu gelanceerd wordt, is dat je waarschuwingen krijgt wanneer er een scherpe bocht of een drempel komt. Handig, want je bent vast wel eens iets te hard over een drempel gevlogen omdat je deze te laat zag. Dat kun je nu makkelijker voorkomen. Goed voor je rug (en je auto).

Genieten van de omgeving

Normaal wil je altijd zo snel mogelijk van A naar B, maar er zijn momenten waarop je vooral van het uitzicht wilt genieten. Bij Waze kun je later deze maand kiezen voor de mooiste route met het beste uitzicht. Een tip: laat je niet te veel afleiden door de omgeving en kijk nog vaak genoeg om je heen. Er zijn mooiere dingen te zien dan een achterbumper van dichtbij.

Over veilig rijden gesproken. Het Google Maps-alternatief gaat je ook helpen bij rotondes. Hiermee moet het makkelijker worden voor bestuurders om de juiste baan en afslag te kiezen.

En geloof me, als Nijmegenaar die regelmatig over het Keizer Karelplein heen tuft, zou deze functie ideaal zijn voor mensen die niet uit de stad komen. Dat zorgt voor een stuk minder chaos.

(Afbeelding: Google)

De ideale functie voor Amsterdam, maar…

Parkeren in Amsterdam is meer horror dan de laatste IT-film en dan hebben we het niet eens over de bizarre prijzen. Het kan soms behoorlijk lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Straks kan Waze je automatisch naar de dichtstbijzijnde parkeergarage leiden bij je bestemming.

Er is wel een probleem: deze functie komt vooralsnog alleen naar de Verenigde Staten en Canada. Laten we massaal hopen dat dit gauw verandert voor iedereen binnen de ring.

Waze als Google Maps-concurrent

Een aantal van deze nieuwe functies zijn erg interessant. Het kan net het zetje zijn om toch voor Waze te kiezen in plaats van Google Maps. Qua financiën hoef je je ook geen zorgen te maken, want Waze is gratis op zowel iPhone als Android.

De grote vraag is echter of sommige van deze functies ook binnenkort naar Google Maps zullen komen. Dat heeft Google eerder wel eens gedaan met andere functies. Tot nu toe is het antwoord onbekend en zullen we moeten afwachten.

Zo krankzinnig snel wordt de nieuwe elektrische auto van Tesla

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen