Wat gebeurt er als er in jouw stad een meteoriet neerstort. Deze site vertelt het je

Wetenschap Jeroen Kraak 11 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is iets wat je hoopt nooit mee te maken: een meteoriet op je huis. Maar wat als het nou toch gebeurt, of bijvoorbeeld in je straat of ergens anders in je woonplaats? Deze site vertelt het je en WANT-redacteur mijmert over deze onmogelijke, maar mogelijke gebeurtenis.

De ruimte is natuurlijk hartstikke fascinerend. We kennen slechts een heel klein stukje, maar het levert nu al zoveel vragen en ook antwoorden op. Toch zijn er ook gevaren uit de ruimte. Een daarvan zijn brokstukken die op de aarde storten, de zogenaamde meteorieten.

Oppassen voor een meteoriet op aarde

Regelmatig komen meteorieten terecht op de aarde. Het is een deel van een meteoroïde of planetoïde dat door onze dampkring gaat en op de aarde terechtkomt op onze planeet. Of nog makkelijker gezegd: een stuk gesteente uit de ruimte dat op de aarde dondert.

Meestal zijn dat soort gesteentes vrij klein doordat ze verbranden en afremmen in onze dampkring, waardoor er nooit iets echt ernstigs gebeurt. Toch was dat in het verleden wel anders. Een enorme meteorietinslag betekende het einde van de dinosaurussen.

De grote gevolgen

Als een zo’n meteoriet al enorme gevolgen had voor dinosaurussen, kun je jezelf voorstellen hoe het nu voor mensen zou zijn. Om daar achter te komen heeft codeerder Neal Agarwal een eigen website gemaakt, wat de gevolgen zijn als zoiets op jouw huis terechtkomt.

Op de website kun je invoeren hoe groot de meteoriet is, waar die terechtkomt, in welke hoek en wat de snelheid is. Je ziet niet alleen het gebied dat getroffen wordt, maar ook wat de gevolgen zijn.

Zo zie je hoe diep de krater is van de meteoriet, hoe vaak zo’n impact kan voorkomen en hoeveel doden het tot gevolg heeft.

Hopelijk niet op jouw dak

Maar die gevolgen zijn niet alleen voor de meteorietinslag zelf, de impact heeft ook een grote vuurbal die de aarde kan vernietigen. Eentje waar nog veel meer doden door vallen. Ook komt er nog een enorm schokgolf daarna, met nog meer desastreuze. Dat heeft Agarwal allemaal meegenomen op zijn site.

Wil je zelf zien wat voor een impact een meteoriet op jouw dak heeft (of elke andere plaats op de wereld). Dan kun je de site hier bezoeken.

Het mysterieuze Space Force-vliegtuig dat al meer dan 900 dagen boven de aarde hangt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen