Wetenschap is duidelijk: zoveel moet je lopen om half uur zitten te compenseren

Wetenschap Dennis Mons 17 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen een baan waarbij ze de hele dag zitten. Volgens de wetenschap is het dan ook belangrijk om te lopen tijdens je werkuren. Maar hoe vaak moet je dat precies doen om de boel te compenseren?

Sommigen van ons zijn op het werk gezegend met een bureau dat omhoog en omlaag kan (wij zijn die happy campers). Maar als dat niet kan, is het belangrijk om toch even de benen te strekken, want zittend werk is absoluut niet goed voor je lichaam.

Wetenschap geeft goede tips over lopen tijdens werk

Het risico van zittend werk is evident. Het is niet voor niets dat zitten het ‘nieuwe roken’ wordt genoemd. Volgens onderzoeken verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten, verhoogt het de bloeddruk, is de kans op kanker groter en zorgt het voor andere gezondheidsproblemen.

Uit recent onderzoek, dat op 12 januari is gepubliceerd in de Medicine & Science in Sports & Exercise, blijkt dat een oplossing vrij eenvoudig kan zijn. Het raadt aan na 30 minuten zittend werk even vijf minuten rond te lopen.

Gedegen onderzoek met verschillende tests

Zoals goede wetenschap betaamt werden er meerdere tests gedaan. Voor het onderzoek werden vijf verschillende ‘rustsnacks’ geprobeerd: korte fysieke activiteiten. Hierbij werden naar verschillende momenten gekeken. Eén minuut lopen na dertig minuten zitten, één minuut na zestig minuten, vijf minuten na dertig minuten, vijf minuten na zestig minuten en helemaal niet lopen.

“Als we geen vergelijking hadden gemaakt tussen meerdere opties en de frequentie en duur van de oefening niet hadden afgewisseld, dan hadden we alleen maar kunnen gissen naar de optimale routine”, aldus Keith Diaz. Hij is medeauteur van het onderzoek en professor gedragsgeneeskunde aan de Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

hardlopen sport lopen wetenschap
Rekken en strekken! (Afbeelding: Burst / Pexels)

Aan het onderzoek deden elf mensen mee en werkten hele dagen in een ergonomische stoel. De deelnemers waren allemaal rond de 40, 50 en 60 jaar oud. Geen van hen had klachten als hypertensie of diabetes. Daarnaast moesten ze kunnen lezen, werken op een laptop, hun telefoon ‘gewoon’ gebruiken en kregen ze standaard maaltijden.

Bijzonder hoge resultaten dankzij lopen

De deelnemers hielden zich vervolgens aan de bovenstaande testmethodes. Vervolgens werd en stuk wandelen op een loopband of toiletpauzes nauwkeurig gemeten. Geen van hen bewoog meer of minder dan was toegezegd. Daarnaast maten de onderzoekers hun bloeddruk en suikerspiegel.

Daaruit bleek dat vijf minuten bewegen na elke dertig minuten zittend werk de bloeddruk en suikerspiegel aanzienlijk verlaagde. Het had ook grote invloed na het eten van een flinke maaltijd. Het wist de suikerspiegelpieken met 58 procent te verlagen in vergelijking met de mensen die acht uur zaten.

Fijne tips dankzij wetenschap

De wetenschap heeft ook handige tips. Als je dan toch een vergadering hebt (en het is mogelijk) doe dan een wandelende vergadering met collega’s. Pak daarnaast de trap in plaats van een lift of roltrap. Ook zijn er talloze apps voor je smartphone of smartwatch die je helpen herinneren om even te wandelen.

Maar het hoeft niet altijd lopen te zijn. Daarnaast worden namelijk ook box squats aangeraden, of dat je wat push-ups of planks doet.

Wij houden het wel bij wandelen, maar dit is zeker nuttig om te weten. Het is natuurlijk ook belangrijk om mentaal rust te vinden. Deze apps kunnen daarbij helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen