Android: de 5 beste apps om mentaal helemaal tot rust te komen

Smartphones Lisanne Beijen 6 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

2020 was een jaar vol uitdagingen en 2021 lijkt daar tot nu toe geen verandering in te brengen. Deze onzekere tijden is de oorzaak van stress, angst en andere mentale klachten. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Zo bestaan er verschillende apps, voor zowel iOS als voor Android, die spanning tot op zekere hoogte kunnen verlichten.

Iedereen heeft unieke fysieke, emotionele en spirituele behoeften als het aankomt op zijn mentale gezondheid. De ene app is daarom misschien dé uitkomst voor de een, terwijl hij voor de ander geen verschil maakt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je überhaupt geen behoefte hebt aan de ‘hulp’ van een app. Voor wie wel nieuwsgierig is naar apps om mee tot rust te komen hebben we er hieronder vijf uitgelicht.

Uitdagend maar bijzonder effectief: Wim Hof Method app voor Android

Wie onze lijstjes met de beste (Android) apps een beetje volgt heeft de Wim Hof Methode misschien al vaker voorbij zien komen. Ondanks dat hij al eens is benoemd mag deze app niet in dit rijtje ontbreken. Zeker niet omdat het een bijzonder effectieve methode is om innerlijke rust te realiseren.

Nederlandse legende Wim Hof, ook wel ‘The Iceman‘ genoemd heeft een methode ontwikkeld die verschillende lichamelijke en mentale voordelen heeft. Deze simpele methode kan door iedereen worden beoefend. Het fijne aan de Wim Hof Methode is dat je direct, zelfs na een ronde ademhalingsoefeningen, het effect ervaart van deze krachtige methode. Heb je slaapproblemen? Last van stress? Concentratieproblemen? Of voel je je een beetje meh en bleh? Dan is deze gratis app zeker het proberen waard voor langdurige mentale en fysieke resultaten.

Wim Hof methode app iOS
Wim Hof Method-app (Afbeelding: App Store)

Een van de meest bekende meditatie- en slaap apps: Headspace

Wie aan mindfulness apps en platforms denkt heeft waarschijnlijk Headspace in gedachten. Deze bekende app is meer dan 54 miljoen keer gedownload (verdeeld over Android en iOS) en is daarmee niet alleen big business maar ook een big help aan mensen die kampen met stressgerelateerde problemen of willen ‘leren’ mediteren.

Headspace is een erg complete wellness app die helpt bij stress, slaapproblemen, motivatie en veel meer. In deze gratis app vind je onder andere een groot aantal begeleidde meditaties en methodes die hulp bieden bij het in slaap vallen. Deze app is een aanrader voor wie geen ervaring heeft met mediteren en hier wat begeleiding in zoekt. Headspace heeft zowel opties voor individuen, gezinnen als kinderen.

headspace meditatie app
Headspace (Afbeelding: Headspace)

Overkom negatieve gedachten met Happify op Android

Sluipen er steeds vaker negatieve gedachten je hersenkamer in? En is het steeds moeilijker om momentjes van luchtigheid en blijdschap te vinden? Dan is de Happify voor Android (hij bestaat uiteraard ook voor iOS) er om je te voorzien van wat blijheid.

Happify is een Amerikaanse app die zijn methoden baseert op wetenschappelijke gronden. De app helpt iedereen die hem gebruikt om snel (weer) in een goede bui te raken. Hiervoor heeft hij een aantal spellen, suggesties voor bepaalde activiteiten, en andere tools waarmee jij je hersenen kunt trainen om negatieve gedachten van je af te schudden en energieker door je dagen te gaan.

Happify Android app
Happify (Afbeelding: Play Store)

Een van de beste apps tegen stress en drukte: Calm

Naast de eerder genoemde Android app Headspace is ook Calm een razend populaire app als het om het verminderen van stress aankomt. Calm had aan het begin van 2019 zo’n 40 miljoen downloads en aan het einde van 2020 was dat het dubbele. Deze explosieve toename in downloads is mede te danken aan Apple. Die benoemde Calm namelijk in 2017 tot ‘iPhone App of the Year’.

Calm’s populariteit is zeer terecht; het is een erg complete app waarin de gebruiker verschillende meditatie programma’s kan volgen, speciale mindful bewegingsoefeningen kan doen, naar rustgevende muziek kan luisteren en zijn slaap kan verbeteren. Net als Headspace is deze app geschikt voor wie nieuwsgierig is naar meditatie. Welke app het beste bij jou past is aan jou om uit te vinden.

Calm Android app
Calm app (Afbeelding: Play Store)

Een mental health app voor stellen: Gottman Card Decks

Deze bijzondere tijden zijn soms zwaar voor ons als individu maar eisen soms ook hun tol van onze liefdesrelaties en gezinsleven. Zo resulteert elkaar de hele dag op de lip zitten in sommige gevallen in minder emotionele en fysieke intimiteit, spanning tussen gezinsleden en raken sommige stellen in de sleur. Dat is niet vreemd, zo erkennen ook gerenommeerde psychologen John Gottman en Julie Schwartz Gottman.

Onrust in een relatie veroorzaakt onrust in de personen in de relatie, en vice versa. De oprichters van het Gottman Institute ontwikkelden daarom samen met een grote groep professionals de Gottman Card Decks app. Deze Android app biedt hulp aan stellen bij het verbeteren van hun communicatie. Dit elektronische kaarten deck zit vol met allerlei vragen die waardevolle en diepere gesprekken starten.

Gottman Card Decks app Android
Gottman Card Decks (Afbeelding: Play Store)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen