Wetenschappers vinden grootste en hongerigste zwarte gat tot nu toe

Ruimtevaart Sam Dille 28 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Zwarte gaten zijn hét mysterie van de kosmos. De objecten slokken alles op wat op hun pad komt, en dit object is volgens wetenschappers misschien wel de hongerigste ooit.

Het is een feit dat zwarte gaten allesbehalve eenvoudig zijn. Zodra we iets over het mysterieuze object denken te weten, wordt er weer een vreemde ontdekking gedaan. Vandaag is het weer raak.

Wetenschappers hebben namelijk een prachtig en angstaanjagend object ontdekt in het verre heelal. Sterker nog, het object is zo angstaanjagend dat onderzoekers zeggen dat het weleens het hongerigste en helderste zwarte gat zou kunnen zijn dat we ooit hebben gevonden.

Wetenschappers staan voor een raadsel door dit zwarte gat

Dit bizarre object noemen wetenschappers een ‘quasar’. Het is een enorm heldere kern van een sterrenstelsel, dat wordt aangedreven door een gigantisch zwart gat. Het object is ongeveer 17 miljard keer zo zwaar als onze zon, waardoor hij echt reusachtig is. De helderheid van de quasar staat zelfs gelijk aan 500 zonnen!

De wetenschappers schreven over de ontdekking van het hongerigste zwarte gat tot nu toe in het tijdschrift Nature Astronomy. Het object, dat bekendstaat als J0529-4351, werd een paar jaar geleden voor het eerst gesignaleerd. Volgens de onderzoekers verbruikt het ongeveer net zo veel energie als de zon groot is.

J0529-4351: zwart gat ontdekt door wetenschappers
Het zwarte gat vanuit een telescoop (Afbeelding: ESO/Digitized Sky Survey 2/Dark Energy Survey)

Astronomen hadden het zwarte gat dus al een tijdje in het vizier. Maar ze hebben nu pas het angstaanjagende potentieel van het object achterhaald. Voorheen geloofden onderzoekers dat J0529-4351 niets meer dan een helder object was in ons sterrenstelsel.

Recente onderzoeken lieten echter zien dat het object veel verder van ons verwijderd is. Wel 12 miljard lichtjaar. En dat J0529-4351 het hongerigste zwarte is gat dat ooit is gevonden. Het object heeft enorm veel energie, en verslindt dagelijks enorme hoeveelheden massa en materiaal.

De ruimte blijft mysterieus

Een bizarre ontdekking als deze laat weer eens zien dat de ruimte een plek is waar de meest vreemde dingen gebeuren. En dat wij mensen er nog maar een schijntje van weten. De wetenschappers blijven J0529-4351 in de gaten houden en komen hopelijk binnenkort met meer informatie.

Het is ook nog steeds niet duidelijk voor de wetenschap hoe zwarte gaten precies ontstaan. Bekend is dat de objecten gevormd worden nadat sterrenstelsels met elkaar in botsing komen en grote sterren onder hun eigen gewicht instorten. Maar wat dit proces veroorzaakt is nog steeds een raadsel.

Zwart gat eerste
De eerste foto van een zwart gat. (Afbeelding: ANP / NASA)

Toch is er ook genoeg wat we al wel weten over ons enorme universum. We hebben zeven buitenaardse feitjes voor je verzameld. Je kunt ze allemaal vinden in dit artikel:

7 buitenaardse feitjes over de ruimte die we altijd al hadden willen weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen