Whatsapp: 5 dingen om te doen voor extra veiligheid en privacy

Smartphones Lisanne Beijen 15 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

WhatsApp verloor de afgelopen maanden gebruikers aan andere chat apps als Signal om zijn gewijzigde privacy-voorwaarden. Het tech-nieuws stond vol met alarmerende berichten over deze wijzigingen. Wees gerust, de chat app is nog steeds een prima keuze, al moet je wel een aantal instellingen aanpassen om je privacy te waarborgen (voor zover dat mogelijk is).

De aanpassingen in WhatsApp’s privacy beleid werden al in oktober aangekondigd. Staan jouw instellingen nog steeds hetzelfde als voor WhatsApp de wijzigingen doorvoerde? Check dan hieronder wat jij kunt doen voor wat (nodige) extra veiligheid en privacy in de app.

1. Activeer de twee-staps verificatie

Een simpele manier om je privacy en veiligheid op WhatsApp te vergroten is het activeren van de twee-staps verificatie op de app. Deze functie zorgt ervoor alleen jij toegang hebt tot je gesprekken op WhatsApp, dus ook wanneer iemand anders toegang tot jouw smartphone heeft. Met deze functie geactiveerd vraagt WhatsApp altijd om een vingerafdruk of een wachtwoord voordat de app opent. Dit klinkt misschien irritant maar je went heus wel aan deze kleine 1-seconde durende hindernis voor het openen van de app.

Activeer de twee-staps verificatie op deze manier: ga naar de instellingen in de app >> klik op ‘Account’ >> klik op ‘Twee-staps verificatie’ >> schakel de functie in.

2. Schakel het blauwe vinkje uit

Voor wie nog niet helemaal klaar is met het blauwe vinkje maar ook voor wie er inmiddels zelfs volledig aan gewend is; schakel het blauwe vinkje uit voor meer privacy op de app. Middels het blauwe vinkje kunnen je contacten precies zien wanneer je een bericht hebt gelezen. Gaat dat daadwerkelijk iemand aan? Nee.

Deactiveer deze functie op de volgende manier: Ga naar de Instellingen in de app >> open ‘Account’ >> klik op ‘Privacy’ >> schuif de toggle naast de ontvangstbevestiging uit.

blauw vinkje WhatsApp
Blauwe vinkjes zijn oud nieuws, net als dit nieuws over Benedict Cumberbatch overigens (Afbeelding: WhatsApp)

3. Verminder je zichtbaarheid op WhatsApp

Je kunt aardig wat informatie over jezelf weggeven op je WhatsApp profiel. Deze informatie wil je misschien wel delen met je beste vrienden en familie die je dagelijks spreekt, maar niet die paar vage bekenden die je nummer ook hebben. WhatsApp heeft een incognito modus welke voorkomt dat mensen je profielfoto zien, je bio, je WhatsApp status en je ‘Laatst gezien’. Deze aanpassingen kun je doen onder het kopje ‘Privacy’ in de instellingen van de app.

Onthoud wel: bepaalde functies uitschakelen vergroten je privacy tegenover andere gebruikers van WhatsApp maar niet tegenover de app zelf.

4. Beperk toegang tot data

WhatsApp benadrukt dat het jouw persoonlijke data veilig bewaart en niet aan derden doorverkoopt. Toch bestaat de kans dat jouw data wel degelijk beschikbaar is voor derden. Neem daarom het zekere voor het onzekere en beperk de toegang tot jouw persoonlijke data door de app zo veel mogelijk. Denk hierbij aan je locatie, je camera, microfoon en je contacten. Onthoud wel dat dit ook gevolgen heeft voor hoe de app functioneert.

Om WhatsApp’s toegang tot jouw persoonlijke data te beperken ga je naar de instellingen op je smartphone (dus niet de instellingen in de app zelf) >> Klik op ‘Apps en Notificaties’ >> selecteer WhatsApp >> ‘Toegankelijkheid’, ‘Toestemming’ of ‘Permission’ >> schakel hier de toegang tot je locatie, foto’s, contacten, kalender, microfoon en camera individueel uit (of in).

Verborgen WhatsApp functies
WhatsApp heeft nog veel geheimen… (Afbeelding: Unsplash / Mika Baumeister)

5. Schakel opslag van WhatsApp gesprekken naar de cloud uit

WhatsApp stuurt gebruikers zo nu en dan een herinnering om chats op te slaan in de cloud. Doe dit niet! Met al je chats in de cloud zijn je gevoerde gesprekken op de app toegankelijker voor hackers en anderen met verkeerde bedoelingen. Gesprekken in WhatsApp zijn encrypted, maar wanneer ze in de cloud worden opgeslagen is dit niet het geval.

Schakel de automatische backup naar de cloud uit op de volgende manier: ga naar ‘Chats’ >> klik op ‘Chat backup’ >> klik op Automatische backup en schakel de functie uit voor je iPhone. Op een Android toestel ga je naar Chats >> ‘Chat Backup’ >> selecteer ‘Nooit’ voor de ‘Backup naar Google Drive’.

Toch overstappen naar Signal? Een eitje

Wie flink is afgeknapt op de nieuwe algemene voorwaarden van de chat-app en naar Signal overstapt kan wellicht wel wat hulp gebruiken. Zo neem je eenvoudig alle groepsgesprekken mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen