WhatsApp verliest vanaf zaterdag aardig wat features (mits…)

Apps Mark Hofman 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is al maanden over gesproken, maar morgen is het zover. De nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp gaan vanaf morgen in. Dat houdt dus in dat je toestemming geeft dat het platform, onder andere, meer gegevens gaat delen met Facebook.

Het kan zijn dat jij in de afgelopen tijd hebt besloten dat je geen zin hebt in de nieuwe voorwaarden van de applicatie. Dat is natuurlijk je goed recht (en kunnen wij alleen maar toejuichen), maar het zorgt er wel voor dat WhatsApp binnenkort niet meer gebruikt kan worden.

WhatsApp verliest steeds meer functionaliteiten

WhatsApp heeft de gebruiksvoorwaarden al een tijdje uitgesteld, maar gaat ze morgen dan toch echt hanteren. Dat zorgt voor een aantal wijzigingen die we je in dit artikel uitleggen. Ondanks het feit dat er voor inwoners binnen de EU, op gebied van gegevensdeling met Facebook, niet veel wijzigt blijft het een lastig verhaal. We begrijpen het dus best wel goed als je hebt besloten om de nieuwe voorwaarden niet te accepteren. Alleen zitten hier wel consequenties aan.

Die consequenties zijn vanaf morgen dus te merken. WhatsApp-gebruikers die de voorwaarden nog niet geaccepteerd hebben zullen inmiddels al voldoende herinneringen hebben gehad om dit alsnog te doen. Of hier morgen al direct verandering in komt is niet bekend, maar de komende weken zul je dit soort berichten veel vaker tegenkomen. Sterker nog: er komt een punt waarop WhatsApp je, iedere keer dat jij de app opent, een verzoek doet om de voorwaarden te accepteren. Doe je dat niet, dan verlies je toegang tot al je bestaande gesprekken. Vervelend, want je krijgt dus wel meldingen van de berichten die je binnenkrijgt. Alleen kan je het gesprek dus niet meer openen.

WhatsApp Android
WhatsApp op je iPhone. (Afbeelding: Unsplash / Adem AY)

Het is een ontzettend vervelende manier van WhatsApp om ervoor te zorgen dat jij de nieuwe voorwaarden accepteert. Het enige wat je op dat gebied te doen staat is de voorwaarden accepteren. Mits jij ervoor hebt gezorgd dat je vandaag al een backup hebt gemaakt van al je gesprekken en deze naar een alternatief hebt overgezet. Zo zijn Telegram en Signal twee populaire opties.

Tegen de regels

Het is een vrij harde manier van WhatsApp om zijn zin door te drukken en dat valt zeker niet in de smaak. Zo heeft Duitsland recent de nieuwe voorwaarden verboden, omdat het simpelweg tegen de regels ingaat. Iets dat we misschien ook nog wel vanuit Apple kunnen verwachten.

WhatsApp naar Signal: zo neem je eenvoudig al je groepsgesprekken mee

Het bedrijf is op gebied van zijn App Store erg streng in het naleven van de richtlijnen (voor de meeste bedrijven, dan). Apps die in de downloadwinkel staan hebben geen toestemming om gebruikers van functionaliteiten te ontzien, wanneer ze bepaalde dingen niet doen. Dit is terug te lezen in het artikel van Apple Scoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen