WhatsApp deelt vanaf februari meer gegevens met Facebook (maar niet in de EU)

Apps Mark Hofman 7 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Sinds WhatsApp in 2014 werd overgenomen door Facebook was er al de angst dat het platform een stuk minder privacy zou bieden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg staat niet bepaald bekend om veiligheid op dat gebied en de nieuwe gebruiksvoorwaarden zijn wat dat betreft dan ook zorgelijk.

Vanaf 8 februari gaan de nieuwe voorwaarden in en dat heeft zeker gevolgen voor WhatsApp. Zo wordt er vanaf die datum veel meer gegevens, zoals je telefoonnummer, met Facebook gedeeld. Slecht nieuws, maar niet voor mensen uit de EU.

Nieuwe gebruiksvoorwaarden WhatsApp

De kans dat jij vandaag een pop-up hebt gekregen toen je WhatsApp opende is groot. De gebruiksvoorwaarden van de app zijn veranderd en gaan vanaf 8 februari 2021 in. De kans is daarbij ook groot dat jij klakkeloos op accepteren hebt gedrukt en er verder niet meer bij stilgestaan hebt. Ondanks het feit dat we begrijpen dat je geen zin hebt om de voorwaarden rustig door te lezen, was het in dit geval wel slim geweest. Al heeft de Europese Unie je dit keer gered.

Het is namelijk zo dat WhatsApp en Facebook vanaf 8 februari 2021 nauwer samenwerken. Ondanks het feit dat het platform al in handen is van het bedrijf van Mark Zuckerberg zijn het nog steeds twee losse partijen. Alleen vanaf 8 februari 2021 worden er veel meer gegevens, zoals je telefoonnummer, gedeeld met Facebook. De pop-up in WhatsApp liet de volgende voorwaarden zien:

WhatsApp pop-up Nederland
De pop-up in Nederland (Screenshot: Raymon Mens)

In Europa krijgen we dus twee voorwaarden te zien, maar in het buitenland komt daar nog een derde bij:

  • Hoe we samenwerken met Facebook voor een betere intergratie met de Facebook-diensten

Wat deze extra voorwaarde inhoudt is praktisch gezien de reden waarom er veel te doen is om deze gebruiksvoorwaarden. WhatsApp zal je gegevens namelijk meer delen met Facebook om de veiligheid en infrastructuur van de diensten van het bedrijf te verbeteren. Uiteraard is dat niet de enige reden waarom het bedrijf dat wil doen. Het zorgt er namelijk ook voor dat bepaalde functionaliteiten en inhoud van alle diensten meer gepersonaliseerd kunnen worden. Voor Facebook dus wederom een manier om met je gegevens aan de haal te gaan, zonder dat jij daar iets over te zeggen hebt.

De laatste keer dat de voorwaarden veranderde was in 2016 en toen was jij als gebruiker in de mogelijkheid om het delen van de gegevens uit te schakelen. Maar in 2021 is dat niet meer mogelijk.

Geldt niet voor de EU

Er is een reden waarom de pop-up voor gebruikers in Nederland, en alle burgers binnen de EU, er anders uitziet. Dat heeft namelijk alles te maken met de regelgeving van de Europese Unie. Er is in 2018 een afspraak gemaakt tussen de EU en WhatsApp, waarin dat laatste bedrijf beloofde geen data te delen met Facebook. Ondanks het feit dat het bedrijf van Mark Zuckerberg allerlei manieren probeert te verzinnen om alsnog gegevens te kunnen verzamelen, zorgt die afspraak er nu voor dat de nieuwe voorwaarden voor ons niet gelden. We moeten het doen met andere voorwaarden waarin het delen van gegevens tussen WhatsApp en Facebook uitgesloten worden.

Zo gaan op 8 februari 2021 de nieuwe voorwaarden in, maar heeft dit dus weinig tot geen impact op gebruikers uit de Europese unie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen