Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Gadgets 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Musk brengt Starlink-internet nu ook naar Nederland: dit moet je weten

De internetdienst Starlink, die werkt via satellieten, is nu voor een deel beschikbaar in Nederland. Dat blijkt uit e-mails die verzonden zijn naar mensen die een pre-order geplaatst hebben. Helaas deelt SpaceX, het andere grote bedrijf van Elon Musk, nog niet waar de internetdienst precies actief is.

De gebruikers hebben onder meer van zich laten horen op het forum van Tweakers. SpaceX laat weten dat het vooralsnog om een beperkt aanbod gaat. Daarom moet je voorlopig rekening houden met snelheden van 50Mbit/s tot 150Mbit/s. De gebruikers komen onder meer uit Den Bosch en Den Haag.

Elon Musk brengt Starlink naar Nederland

Verder zitten er nog wat haken en ogen aan de internetdienst van Elon Musk. Het kan namelijk zijn dat je soms even zonder internet zit. Dat probleem wordt pas echt opgelost wanneer SpaceX meer grondstations bouwt, satellieten lanceert en de software verbetert. Daarmee is het huidige abonnement gelijk aan het Starlinks Better Than Nothing-bèta-abonnement.

Starlink SpaceX Elon Musk
het uitzicht vanaf een Starlink satelliet. (Afbeelding: SpaceX)

Mocht je willen weten of Starlink al op jouw adres beschikbaar is, dan kun je daarvoor naar de Starlinkwebsite gaan. Bij beschikbaarheid is de dienst meteen te bestellen. Anders krijg je een pre-orderpagina te zien, met de boodschap dat je waarschijnlijk moet wachten tot medio of eind 2021.

Starlink niet overal actief in Nederland

Zo is onder meer uit de website op te maken dat de internetdienst van Elon Musk beschikbaar is in Amsterdam, maar niet in Friesland of West-Brabant. Daarnaast moet België het voorlopig ook nog zonder ondersteuning doen. Het is niet duidelijk wanneer de dienst precies in België lanceert; maar ook dat moet ergens dit jaar gebeuren.

Tesla stopt nu al met Bitcoin: dit is waarom Elon Musk de boel terugdraait

Het Starlinkabonnement kost 99 euro per maand. Ook heb je een speciale ontvanger nodig die nog eens 499 euro kost. Je haalt dan een phased-array user terminal-antenne, een mounting-tripod en een wifirouter in huis. En dan heb je ook nog de verzendkosten waar je rekening mee moet houden, van zestig euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!