Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 13 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla stopt nu al met Bitcoin: dit is waarom Elon Musk de boel terugdraait

Tesla neemt niet langer Bitcoin aan als geldig betaalmiddel voor hun auto’s. Sinds maart kon je auto’s kopen met cryptocurrency. Maar nu dus niet meer, omdat oprichter Elon Musk bang is dat dit een negatieve impact gaat hebben op het milieu. Dat laat de topman weten in een nieuwe tweet op zijn Twitter-profiel.

Daarnaast laat Musk in dezelfde twee weten dat het bedrijf zijn huidige voorraad Bitcoins ook niet meer gaat verkopen. Eerder dit jaar kocht het bedrijf een flinke voorraad in, ter waarde van anderhalf miljard dollar. In het eerste kwartaal van 2021 had de autofabrikant daar nog wel een deel van verkocht.

Tesla doet niets meer met Bitcoin

Voor nu doet Tesla dus even niets meer met Bitcoin. Maar dat betekent niet dat de autofabrikant er helemaal klaar mee is. In de toekomst is het bedrijf wederom voornemens Bitcoin als betaalmiddel te accepteren, maar alleen wanneer het milieu er niet meer onder lijdt. Ook wordt het handelen in de munt dan pas weer voortgezet.

Verder kijkt het bedrijf nu vooral naar alternatieve cryptocurrencies (altcoins) die minder dan één procent van Bitcoins energieverbruik nodig hebben om gemijnd en verhandeld te worden. Musk vindt het idee achter digitale munten nog steeds heel goed, maar dit kan niet (meer) ten koste gaan van het milieu, vindt hij.

Bitcoin als grootverbruiker

De markt voor Bitcoin verbruikt evenveel energie als heel Nederland, blijkt uit een schatting. En dat zorgt voor een gigantische koolstofvoetafdruk. Een simpele oplossing is er niet, omdat de blockchain achter Bitcoin behoorlijk inefficiënt omgaat met energie. En dat staat natuurlijk haaks op wat Tesla wil bereiken.

Tesla op de vingers getikt: Elon Musk lapt Duitse wet aan zijn laars

Musks uitspraken over Bitcoin en crypto’s in het algemeen hebben mogelijk invloed op de waarde. Na zijn tweet daalde de waarde van de Bitcoin met vier procent. Dogecoin, een altcoin die Musk vaak hypet, ging ook hard onderuit toen de ondernemer de munt een “hustle” noemde tijdens Saturday Night Live.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Elon Musk (Twitter)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!