WhatsApp achter het stuur? Dat kan je in België je rijbewijs gaan kosten!

Tech Wesley Akkerman 11 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Gebruik je wel eens WhatsApp achter het stuur? Dan weet je dat je fout zit. Maar in België kan het je pas echt duur komen te staan. Je bent namelijk een gevaar op de weg, omdat je niet met het verkeer bezig bent. Daarom kunnen bewoners in Halle-Vilvoorde en Oost-Vlaanderen tijdelijk hun rijbewijs verliezen als de politie hen snapt.

Dat maakt het Openbaar Ministerie in België bekend via zijn eigen website. Daar lees je dat je rijbewijs aldaar voor maximaal acht dagen kan worden afgenomen. Smartphonegebruik achter het stuur is in de laatste jaren “aanzienlijk toegenomen”, aldus het OM.

WhatsApp achter het stuur

Dat blijkt uit een Europese enquête, waarin mensen openheid geven over hun smartphonegebruik. Eén op de vier mensen laat weten berichten te lezen of te versturen wanneer ze eigenlijk met hun auto bezig moeten zijn. En één op de zes mensen geeft aan nog altijd niet hands-free te bellen tijdens het rijden.

Telegram WhatsApp Facebook
De apps van WhatsApp, Facebook en Telegram. (Afbeelding: ANP XTRA / Lex van Lieshout)

De politie neemt de nieuwe regels meteen in acht. Zo schrijft de Belgische krant de Morgen over een 39-jarige man uit Antwerpen die voor acht dagen z’n rijbewijs moet inleveren. Hij gebruikte waarschijnlijk z’n smartphone achter het stuur van zijn bestelwagen.

België onderneemt actie

Dit is overigens niet de enige actie die België onderneemt tegen smartphonegebruik achter het stuur. Vorig jaar stemde de Kamercommissie al over een nieuwe wet die het vasthouden van een smartphone achter het stuur verboden moet maken. Belgen kunnen daarvoor hoge boetes gaan verwachten.

Hier in Nederland doen we daar ook aan mee: even je WhatsApp checken tijdens het rijden is verboden. Je mag namelijk jouw smartphone niet vasthouden wanneer je achter het stuur zit. Het maakt dan overigens niet uit of je in een auto of op de fiets zit; in beide gevallen kan de politie een boete uitschrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Openbaar Ministerie België

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen