Jouw NFT op Instagram showen? Het kan! Zo werkt het (niet)…

Tech Robert Kroes 11 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

Groot nieuws: Instagram integreert de NFT. De social media gigant kondigde aan dat zij het mogelijk gaat maken jouw NFT te delen in een Instagram post. In deze post vertellen we je hoe Instagram de NFT gaat delen, welke smart contracts en blockchains Instagram ondersteunt. Daarnaast vertellen we je welke nieuwe NFT’s je binnenkort op Insta kunt verwachten. Tot slot delen we enkele valkuilen waar je beter niet in kan trappen als je echt wilt genieten van jouw NFT’s op Insta.

Er zijn diverse toepassingen van NFT’s. Een daarvan is het gebruik voor digitale kunst. Deze nieuwe markt wordt steeds populairder, maar critici vragen zich af wat je nu precies met een digitaal kunstwerk kunt. Je kunt er natuurlijk een leuk digitaal lijstje voor kopen zodat je jouw NFT aan vrienden kunt showen, maar verder…? Op de vraag wat je er verder mee kunt komt nu een antwoord…

Instagram integreert NFT

Zoals wij al eerder schreven hint topman Mark Zuckerberg al een tijd op toepassingen van NFT’s op Instagram. Waar dit tot voor kort toekomstmuziek leek voegde het bedrijf inmiddels de daad bij het woord. Via Twitter maakte men bekend dat het vanaf nu in testmodus mogelijk is om jouw NFT op Instagram te showen in een speciale post.

Hoe werkt het delen van een NFT op Insta?

Via een extra beveiligde verbinding kun je jouw digitale NFT wallet koppelen aan jouw Instagram account en zo selecteren welke NFT’s er getoond gaan worden. Als de selectie gemaakt is wordt de NFT met een glinsterend effect getoond als post op het profiel van de maker of verzamelaar. Daarbij kan men publieke informatie over de NFT toevoegen. Tot slot kan je, afhankelijk van de privacy settings jouw Insta account zo instellen dat jij en de maker/verzamelaar (afhankelijk van jouw rol) automatisch getagd worden.

Uiteraard levert dit een aantal vervolgvragen op:

Welke NFT wallets ondersteunt Instagram?

Bij de lancering ondersteunt men de wallets van Rainbow.me, MetaMask en TrustWallet. Ook kondigt men aan na lancering snel ondersteuning te bieden voor CoinbaseWallet, Hellodapper en Phantom.

Welke Blockchains ondersteunt Insta?

Ook voor de ondersteuning van Blockchains volgt Instagram een gefaseerde lancering. Bij de start zal men de Ethereum (ETH) blockchain en Polygon (MATIC) ondersteunen. Na de lancering bouwt men ondersteuning voor Flow (FLOW) en Solana (SOL) in.

Vanaf wanneer kan je jouw NFT op Insta showen?

Wanneer wij zelf aan de slag kunnen is nog onduidelijk. Op dit moment heeft men 16 invloedrijke Instagrammers geselecteerd om de toepassingen mee te testen. Als die testen succesvol verlopen wil men deze veelbelovende functie zo snel mogelijk introduceren. Uiteraard kan je de accounts van de geselecteerde testers nu al volgen om met de tests mee te kijken.

Een Nederlandse vraag tot slot…

Ja, Instagram heeft bevestigd dat het gebruik van deze functies wat hen betreft gratis is. Zij zullen geen kosten in rekening brengen voor het posten of delen van een NFT via Instagram. Uiteraard zullen miners wel een (gas) fee vragen voor het gebruik van de blockchain.

Als je meer vragen hebt kun je meer lezen over NFT op Instagram in deze officiële blog van het bedrijf.

Deze nieuwe NFT’s kan je binnenkort op Instagram verwachten

Uiteraard kan je, als de testfase voorbij is en de functies ook in Nederland uitgerold zijn, elke NFT delen zolang je gebruik maakt van de wallets en blockchains die Facebook ondersteunt. We zagen al eerder dat grote bedrijven en merken inzetten op deze trend, dus kun je ook een aantal nieuwe NFT’s verwachten.

Zo maakte Madonna bekend dat zij in samenwerking met Beeple een eigen NFT collectie op de markt zal brengen.

Daarnaast zagen we al dat voetbalclubs zoals Manchester United hun eigen NFT’s uit gaan brengen. Aan dit rijtje kunnen we Arsenal toevoegen, want zij maakten bekend dat zij een samenwerking aangaan met Unagi, de makers van de game Ultimate Champions. Er worden diverse NFT toepassingen ontwikkeld, zoals het verhandelen van NFT’s van spelers en in-game opties om NFT’s van spelers te verdienen.

Uiteraard liggen er naast deze mogelijkheden ook een aantal gevaren op de loer. Wij zetten 3 valkuilen op een rij.

Pas op voor deze valkuilen met NFT op Insta

Naast alle mooie dingen zijn er ook gevaren die opduiken met deze nieuwe toepassing. Als je niet in de volgende drie valkuilen van NFT op Instagram trapt kun je echter veilig plezier beleven van de nieuwe functies.

  1. Biedt niet de hoofdprijs voor een NFT om te showen. We zien dat er veel hypes rond NFT’s waren. Mensen boden astronomische bedragen voor NFT’s in de hoop op meer rendement. Dit blijkt vies tegen te vallen. Dat zagen we al aan de sof van de veiling van de NFT van de eerste Tweet van voormalig Twitter-topman Jack Dorsey. Ook de NFT’s uit de collectie van CryptoPunk gingen in het verleden weg voor recordprijzen. Z bracht Cryptopunk #273 in oktober verkocht voor $ 1,03 miljoen. Afgelopen zondag ging deze NFT in de veiling. We gaan er vanuit dat de eigenaar een mooi rendement op het oog had, maar met de opbrengst van $ 139.000,- zal hij lelijk op zijn neus gekeken hebben.
  2. Ga niet ondoordacht de cryptomunten kopen die verbonden zijn aan de blockchains die Instagram voor NFT’s zal ondersteunen. Op dit moment zien we dat de live cryptoprijzen sterk dalen. De bekendmaking van dit nieuws brengt daar tot op het moment van schrijven geen verandering in. Voorzichtigheid bij het kopen van crypto is dus geboden.
  3. Trap niet in de gladde praatjes van scammers en andere oplichters. Zoals we zagen is Instagram heel duidelijk in hoe het programma om NFT’s te posten wordt uitgerold en welke wallets en blockchains daarbij ondersteund worden. Zoals bij elke nieuwe ontwikkeling zullen er ook hier gladde jongens (en meisjes) zijn die je snelle toegang of een makkelijkere koppeling beloven als je bijvoorbeeld ‘even’ op de link klikt of hen toegang geeft tot jouw wallet. Doe dit niet, want NFT’s hebben waarde en deze oplichters zijn erop uit om die waarde van je af te pakken. Lees je dus in, bijvoorbeeld met deze 5 tips om cryptoscams te herkennen en check altijd de officiële communicatie van Instagram voor je actie onderneemt.

Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen volgen en zullen wij in speciale updates of als onderdeel van onze reguliere Bitcoin- en crypto-updates verslag blijven doen van de ontwikkelingen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen