WhatsApp komt met Passkeys voor Android, maar hoe werkt dat?

Apps Mark Hofman 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp-gebruikers met Android kunnen nu officieel het wachtwoord vergeten. Inloggen met gezichtsherkenning of een vingerafdruk is nu mogelijk, en dat is interessanter dan je zou denken.

Dit heeft allemaal te maken met Passkeys: een nieuwe oplossing voor onder andere Android- en iPhone-toestellen die het wachtwoord in de toekomst overbodig moet maken. WhatsApp geeft ons nu een duidelijk beeld van hoe die toekomst eruit kan zien.

@wantnl

Lange screenshot met je Samsung Galaxy ⬇️ De Galaxy-toestellen van Samsung zijn in de mogelijkheid om hele webpagina’s vast te leggen door middel van schermafbeeldingen. Om dat voor elkaar te krijgen volg je de volgende stappen: 1️⃣ Ga naar de pagina die je vast wil leggen 2️⃣ Maak een screenshot met de aanknop en de onderste volumeknop 3️⃣ Zodra je dit doet verschijnt er een klein menu onderaan het scherm 4️⃣ Druk net zo lang op het vierkantje met het pijltje erin (tot alles vastligt) en klaar! #samsunggalaxy #galaxy #android #smartphones #galaxytips #galaxytricks #galaxyhacks #smartphonetips #smartphonetruc #smartphonehacks

♬ origineel geluid – WANT

WhatsApp voor Android krijgt Passkeys-ondersteuning

Na een tijdje in het betakanaal van WhatsApp te hebben vertoefd, worden Passkeys nu officieel uitgerold. Android-gebruikers kunnen binnenkort hun tweefactorauthenticatie via SMS vervangen door deze functionaliteit.

Hiermee is het mogelijk om te verifiëren via gezichtsherkenning, de vingerafdrukscanner of de pincode van je Android-smartphone. Zo heeft Meta, het bedrijf achter WhatsApp, bekendgemaakt op X.

Android-gebruikers kunnen de komende weken en maanden alvast aan de slag met Passkeys. Wanneer Meta de functionaliteit ook uitrolt voor gebruikers met een iPhone (iOS) is nog niet bekend.

Een toekomst met Passkeys

Als alles volgens plan verloopt, gaat Passkeys het traditionele wachtwoord vervangen. Zo kun je, naast WhatsApp, met je gezicht of vingerafdruk inloggen op Gmail, iCloud of elke andere ondersteunde applicatie.

De toekomst ziet er rooskleurig uit omdat Passkeys op verschillende platforms wordt ondersteund. Het is dus niet alleen beschikbaar op Android, maar ook op je iPhone (en andere Apple-producten) en PC.

De functie is gebaseerd op WebAuth (beter bekend als Web Authentication) dat bestaat uit twee verschillende sleutels die worden gegenereerd zodra je een Passkey aanmaakt. De eerste sleutel wordt opgeslagen bij de website of app, de tweede is een privésleutel die wordt bevestigd met je identiteit.

Het zal voor de meeste even wennen zijn, maar nu WhatsApp zich aansluit bij de applicaties die de nieuwe functie ondersteunen zijn er alvast 2 miljard mensen die er kennis mee kunnen maken.

Een stap in de goede richting, als je het ons vraagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen