WhatsApp: deze 5 dingen wist je nog niet over de applicatie

Smartphones Lisanne Beijen 3 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

WhatsApp is de meest gebruikte chat-app ter wereld. Je opent de app zelf waarschijnlijk ook meerdere keren per dag. Hij is zo gebruiksvriendelijk dat zelfs je opa en oma er mee overweg kunnen. Denk je de app en zijn functies binnenstebuiten te kennen? Dan heb je het mis.

‘s Werelds meest gebruikte chat-app heeft namelijk een aantal functies en trucjes die wat onopvallend zijn en je misschien nog niet kende. Hieronder hebben we er vijf voor je op een rij gezet die het gebruik van de app nog wat makkelijker maken.

Lees een bericht zonder dat je status als ‘online’ wordt weergegeven

Het komt misschien wel eens voor dat je een bericht op WhatsApp ontvangt en benieuwd bent naar de inhoud, maar niet aan de zender wilt laten zien dat je ook online bent. En laat staan dat je het bericht al hebt gelezen.

Er zijn een aantal manieren waarop je een bericht kunt lezen in de app zonder te laten zien dat je online bent en het bericht leest of gelezen hebt. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van de WhatsApp Widget. De makkelijkste manier is echter gewoon om de vliegtuigmodus van je smartphone in te schakelen. Wanneer die is geactiveerd kun je de app openen en het bericht lezen zonder dat die daarna als gelezen wordt gemarkeerd. Wie echt een fobie heeft voor de blauwe vinken kan deze functie echter misschien beter uitschakelen in de app. Dat scheelt je een hoop stiekem gedoe.

WhatsApp functie
Heeft iemand je bericht wel of niet gelezen? (Afbeelding: WANT / Sam Dille)

Over blauwe vinkjes gesproken…

Ben je klaar met die blauwe vinkjes en wil je niet meer dat anderen kunnen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest en een chat hebt gecheckt? Schakel dan de zogenaamde ‘leesbewijzen’, beter bekend als de blauwe vinkjes, uit.

Ga hiervoor naar de instellingen op WhatsApp >> Kies ‘Profiel’ >> Klik op ‘Privacy’ >> Schuif de toggle achter ‘Leesbewijzen’ naar links om deze functie uit te schakelen.

Check hoe lang heeft iemand je heeft genegeerd op WhatsApp

Na het versturen van een bericht op WhatsApp gaan we er tegenwoordig haast vanuit dat de ontvanger op dezelfde dag nog op het bericht reageert. De realiteit leert dat (gelukkig) niet iedereen zijn smartphone aan zijn hand heeft gelijmd en direct reageert op alles wat binnen komt. Duurt de radiostilte na het versturen van een bericht je te lang? Dan kun je in de app bekijken hoe lang een contact je al heeft genegeerd.

Om dit te doen met een Android smartphone open je een gesprek >> Hou je vinger ingedrukt op het laatste bericht dat je hebt verstuurd >> Selecteer de drie puntjes om te zien wanneer je bericht is afgeleverd en wanneer de ontvanger hem gelezen heeft.

Heb je een iPhone? Houd je vinger dan ook ingedrukt op het laatste bericht of op het gesprek zelf >> Kies ‘Info’ in het menu dat verschijnt. Hier zie je de tijd waarop het bericht is afgeleverd en indien hij is gelezen ook wanneer dat is gebeurd.

Laat een bericht automatisch verdwijnen na een bepaalde datum

WhatsApp heeft een relatief nieuwe functie waarmee gebruikers kunnen bepalen hoe lang ze willen dat hun verstuurde berichten zichtbaar zijn. Dit kan door de functie ‘Berichten met vervaldatum’ in te schakelen. Met deze functie ingeschakeld worden berichten na zeven dagen uit de chat verwijderd waarin deze functie is ingeschakeld.

Dit laatste doe je door een gesprek te openen en op de naam van het contact te klikken >> Schakel de functie ‘Berichten met vervaldatum’ in. Simpel, toch?

Let wel op: dat berichten verwijderd zijn uit het gesprek betekent niet dat de ontvanger verstuurde documenten en foto’s niet in zijn galerij heeft opgeslagen. De ontvanger kan daarnaast ook screenshots hebben gemaakt van het gesprek. Wil je er echt zeker van zijn dat de ontvanger de informatie uit jullie gesprek niet tegen je gebruikt? Deel dan geen informatie die tegen je kan worden gebruikt. Een kind kan de was doen.

Vervaldatum
Zo stel je simpel een limiet in voor jouw chatberichten. (Afbeelding: WANT / Sam Dille)

Verander de beheerder van een groepschat in WhatsApp

Een groepschat op WhatsApp heeft standaard één beheerder. Er zit alleen geen limiet aan het aantal beheerders van de groep; iedereen uit de groep kan ook beheerder zijn. Daarvoor moet je wel het volgende doen:

Open een groepsgesprek >> Klik bovenin het scherm op de naam van de groep >> Klik iets langer op het contact in de groep die jij beheerder wilt maken >> Een aantal opties verschijnen; klik op ‘Maak beheerder’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen