Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Fout binnen WhatsApp maakt Android-gebruikers he-le-maal wild

Android-gebruikers van WhatsApp zijn op dit moment niet blij met de app en dat heeft een logische reden. Het lijkt om een fout te gaan, maar wel eentje waar je echt niet op zit te wachten.

Het is een van de grootste nachtmerries van de gebruikers van social media: het misbruik maken van je persoonlijke gegevens. Niet voor niets zijn er dan ook strenge regels waar de bedrijven zich van overheden aan moeten houden. Toch gaat het soms mis, zoals nu bij WhatsApp voor Android.

WhatsApp op Android

WhatsApp voor Android heeft namelijk last van een bug. Eentje die ervoor zorgt die de app ongevraagd toegang geeft tot je telefoon. Hierdoor gebruikte de app de microfoon en camera van het toestel op momenten dat je geen toestemming ervoor hebt gegeven.

De Android-bug kwam aan het licht door Twitter-medewerker Foad Dabiri. Hij deelde zijn bevindingen op het medium waarna Twitter-baas Elon Musk hem retweette. “WhatsApp kan niet worden vertrouwd”, schrijft Musk bij de tweet.

Het is niet heel raar dat Elon Musk WhatsApp basht. Hij heeft met Twitter natuurlijk zijn eigen social medium. Daar wil hij versleutelde berichtgeving gaan invoeren. Daarnaast is de Tesla-baas ook fan van een andere berichtendienst: Signal.

Nog zoeken naar een oplossing

WhatsApp laat echter weten in een reactie dat het een bug betreft. “We denken dat dit een bug is op Android die informatie in het privacydashboard verkeerd toekent en we hebben Google gevraagd dit te onderzoeken en te verhelpen.”

Toch is dit niet het enige probleem van WhatsApp. Een maand geleden was er een probleem bij Samsung en Google Pixel-telefoons. Voor die bug was het opnieuw opstarten voor de telefoon. Voor dit nieuwe probleem is nog geen oplossing. Google heeft bovendien weinig losgelaten wat de problemen op Android.

Er wordt dus gewerkt aan een oplossing voor het probleem. Desondanks zorgt dit nieuws toch wel dat mensen gaan nadenken. Want hoe makkelijk is het voor een app als WhatsApp om toegang te krijgen tot jouw telefoon of camera.

WhatsApp maakt iPhone en Android beter met 3 nieuwe topfuncties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!