‘Google wil limiet instellen voor reservekopieën vanuit WhatsApp’

Apps Mark Hofman 31 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Wie een reservekopie van zijn WhatsApp-gesprekken op Android wil maken, die doet dat via Google Drive. Door je account te koppelen is het altijd en overal mogelijk om niet alleen je gesprekken veilig te stellen, maar ze dus ook weer terug te halen. Zonder limieten.

Helaas lijkt het er nu sterk op dat Google daar een stokje voor wilt steken. Net als bij de iOS-app van WhatsApp zullen ook gebruikers met een Android-smartphone te maken krijgen met de nodige belemmeringen. Althans, die plannen zijn er.

WhatsApp voor Android met beperkingen

De mensen van WABetaInfo houden WhatsApp dagelijks strak in de gaten. De redactie kijkt niet alleen naar nieuwe updates of betaversies, maar spit ook de code van WhatsApp door om nieuwe verwijzingen te vinden. De wijzigingen die Google op de planning heeft staan duiken op tijdens die laatste zoektocht. Van daaruit wordt duidelijk dat de onbeperkte opslagcapaciteit voor Google Drive verdwijnt. Jammer, want dit is dé plek waar jij alle gesprekken, foto’s en video’s opslaat voor een back-up.

WABetaInfo maakt duidelijk dat het gaat om een verwijzing, dus zekerheid is er nog niet. Op dit moment hebben WhatsApp en Google bijvoorbeeld nog een afspraak, waarin staat dat de reservekopieën niet van de opslagcapaciteit van accounts wordt afgeschreven. Een ideale situatie, maar mogelijk dus niet meer voor lang.

WhatsApp Google
Beperkingen opkomst? (Afbeelding: WABetaInfo)

Het is nog niet duidelijk wanneer dit doorgevoerd wordt. Je kunt nu dus gewoon blijven werken met reservekopieën zoals je dat al deed. Hou er alleen wel rekening mee dat dit zomaar eens zou kunnen veranderen.

Hoe werkt het bij iOS?

Op dit moment koppel jij je WhatsApp-account aan je Google Drive-account. Dat laatste account zorgt ervoor dat jij een online plek hebt om je bestanden op te slaan. Cloudopslag, noemen we dat ook wel. Je krijgt van Google 15GB gratis opslag en kunt dit opwaarderen voor een vast bedrag per maand.

Zo werkt dat ook bij Apple’s tegenhanger van Google Drive: iCloud. Al krijg je bij Apple bijvoorbeeld 5GB gratis en moet je vervolgens betalen voor meer. Wanneer jij een backup van WhatsApp maakt op een iPhone, wordt deze in iCloud opgeslagen. Hoe groter je kopie, des te minder je overhoudt van de capaciteit van je iCloud. Wanneer jij dus die gratis 5GB gebruikt en je WhatsApp-backup is 2GB, dan hou je nog 3GB over voor alle andere zaken.

Bij Google is dat op dit moment nog niet het geval. Je hebt 15GB gratis en houdt dus na een back-up ook nog 15GB over. De reservekopie wordt dus niet van je opslag afgeschreven. Nog niet, in ieder geval.

Nieuwe WhatsApp feature de oplossing?

De oplossing voor dit “probleem” komt overigens wel bij WhatsApp zelf vandaan. Onlangs maakte de mensen van WABetaInfo bijvoorbeeld ook al bekend dat consumenten meer controle hebben over de grootte van hun backup. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde bestanden, zoals foto’s en video’s, niet mee te nemen in je reservekopie. Via deze weg neemt WhatsApp een stuk minder ruimte in en wordt je dus ook niet zo snel op kosten gejaagd.

WhatsApp-baas geeft eindelijk erkenning en spreekt over iPad-app

Ondertussen lijkt WhatsApp overigens ook te werken aan een speciale app voor de iPad. Meer weten? Check dan zeker even het bovenstaande artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen