Whatsapp: deze 5 dingen doet bijna iedereen nog altijd verkeerd

Apps Mark Hofman 7 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

WhatsApp is anno 2022 onmisbaar geworden. Dat is niet alleen een theorie, dat hebben we met de grote storing van Facebook dit jaar wel gezien. Het platform was onbereikbaar, de helft van de bevolking wist vervolgens niet meer wat het moest doen. En geef ze ook eens ongelijk, want het is nu eenmaal dé manier om met elkaar in contact te blijven.

Toch zijn er bepaalde dingen die consumenten, zelfs na al die jaren ervaring, bijna allemaal nog verkeerd doen. In dit artikel bespreken we die dingen en vertellen we je hoe het wel moet. Al moet je het één en ander wel met een korreltje zout nemen, natuurlijk ;)

WhatsApp: 5 dingen die iedereen verkeerd doet

Er zijn een aantal dingen die we nog verkeerd zien gaan op het moment dat we mensen WhatsApp zien gebruiken. Wat zijn die dingen dan precies? We zetten ze voor je op een rij!

#1 Volledig naar eigen wens

Het valt op dat WhatsApp er bij sommige gebruikers nog wel heel standaard uitziet. Zo zijn er veel mensen die nog niet op de hoogte zijn van het feit dat je de applicatie volledig naar eigen wens in kunt stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een achtergrond in te stellen is die volledig jouw smaak is. Of wat dacht je van het selecteren van een lettergrootte? Het is allemaal mogelijk.

Ga in WhatsApp naar Instellingen -> Chats en selecteer daar vervolgens voor Chatachtergrond om je eigen achtergrond in te stellen.

Telegram WhatsApp Facebook
De apps van WhatsApp, Facebook en Telegram. (Afbeelding: ANP XTRA / Lex van Lieshout)

#2 WhatsApp: de ideale nieuwsbron!

Social media is voor veel mensen niet alleen een handige manier om met vrienden in contact te blijven, maar ook om op de hoogte te blijven van gebeurtenissen om je heen. Dat geldt niet alleen voor platformen als Facebook en Twitter, maar helaas ook voor WhatsApp. Helaas leent het platform zich voor heel fantastische dingen, maar is dit er niet één van. Er is natuurlijk niets mis mee om informatie via deze weg doorgestuurd te krijgen, maar waak er wel voor dat dit niet je enige nieuwsbron wordt.

Zeker niet op technologie-gebied. Dan moet je natuurlijk bij je vrienden van WANT zijn. (Geen enkel gevoel voor schaamte ook die mensen).

#3 Groepsgesprekken alsof het niets is

WhatsApp is natuurlijk ideaal om bepaalde zaken snel en makkelijk te kunnen regelen. Al zijn er ook gewoon mensen die niet met die verantwoordelijkheid om kunnen gaan. Mensen zoals ik bijvoorbeeld. Je kent ze wel: van die mensen die voor ieder wiswasje een groepsgesprek aanmaken. Of het nu gaat om een cadeautje voor die ene vriend of vakantie die lekker niet door kan gaan: het is niet nodig om voor alles een gesprek aan te maken.

Nu wil dat natuurlijk niet zeggen dat je deze mensen niet meer kunt bereiken. In tegendeel zelfs. Het is binnen WhatsApp namelijk mogelijk om een enkel bericht tegelijkertijd naar meerdere personen te sturen. Dit kan door middel van de verzendlijst-optie. Druk op die optie Verzendlijsten, maak een nieuw lijst aan, voeg contacten toe en tik vervolgens het WhatsApp-bericht dat je wilt sturen. Voila!

WhatsApp
Fancy (ook dat is WANT) (Afbeelding: Yucel Moran)

#4 WhatsApp: een leven zonder back-ups

Er zijn anno 2022 nog steeds mensen die geen backup maken van hun gesprekken. Van alle voorbeelden uit dit artikel snap ik hier simpelweg het minste van. WhatsApp is inmiddels dé plek waar we in contact komen en blijven met onze vrienden, familie en goede kennissen. We hebben daar niet alleen memorabele gesprekken opgeslagen, maar waarschijnlijk ook een grote verzameling aan foto’s en video’s die we willen bewaren. De kans om dat kwijt te raken zou ik persoonlijk niet willen nemen.

Het maken van een reservekopie is dusdanig makkelijk, dat het zonde is om hem niet te gebruiken. Ga hiervoor naar Instellingen -> Chats -> Reservekopie chats. Maak een kopie en klaar is Kees (of hoe je ook mag heten).

#5 Een grote rommel

Is dit persé fout? Nee, maar het geeft wel een prettig gevoel om het te volgen. Het is binnen WhatsApp namelijk al snel een chaos. Groepsgesprekken waar je al maanden niet in gesproken hebt, appjes die al een eeuwigheid openstaan en gesprekken die je simpelweg nog niet beantwoord hebt. Het mag duidelijk zijn: het heerlijke platform is niet altijd even netjes.

Gelukkig heb ik daar persoonlijk de ideale manier op gevonden. Want ja, ik ben zo’n persoon die zich hier aan kan storen. Daarom archiveer ik iedere ochtend alle gesprekken van de dag daarvoor, zodat ik alleen nog maar relevante gesprekken in het scherm heb staan. Dat zijn namelijk de gesprekken die op die dag nog actief zijn en dus de volgende dag weer ruimte maken voor de volgende.

WhatsApp Android
WhatsApp op je iPhone. (Afbeelding: Unsplash / Adem AY)

Het is mogelijk om je gesprekken binnen WhatsApp te selecteren en op de optie Archiveren te klikken. Hou er alleen wel rekening mee dat WhatsApp recent een nieuwe instelling heeft uitgerold op dit gebied. Gesprekken blijven standaard op gearchiveerd staan, waardoor je de feature dus niet echt in z’n volle potentie kan gebruiken.

Ga hiervoor dus naar Instellingen -> Chats -> Houd chats gearchiveerd. Schakel de functie uit door het schuifje van rechts naar links te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen