Hoe WhatsApp-concurrent Telegram genoot van de Facebook storing

Apps Wesley Akkerman 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Facebook, WhatsApp en Instagram lagen er maandagavond uit en dat heeft de concurrerende dienst Telegram geen windeieren gelegd. Voor heel veel partijen was de uitval van de diensten van Facebook slecht nieuws, maar dat geldt dus niet voor iedereen. Oprichter Pavel Durov brengt goed nieuws voor zijn communicatiedienst.

De oprichter van Telegram laat op zijn persoonlijke pagina weten dat zijn communicatiedienst zo’n zeventig miljoen nieuwe gebruikers verwelkomt. Durov schrijft dat dit een nieuw record is voor het bedrijf, dat dus flink profiteerde van de uitval bij WhatsApp. Ook werd de app afgelopen maandag meer gebruikt dan ooit tevoren.

Telegram vs WhatsApp

Ondanks de enorme toename in gebruikers, en hun activiteit, had Telegram geen last van storingen. En dat is iets waar Durov trots op is, zo laat hij naar zijn team blijken. Wel liepen sommige gebruikers tegen een iets tragere verwerking van berichten aan, vooral in de VS. Maar verder dan dat kwam het niet voor gebruikers.

Telegram groepsbellen
Bellen in een groep met Telegram (Afbeelding: Telegram)

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat WhatsApp-concurrent Telegram, verspreid over verschillende platformen, meer dan een miljard keer gedownload is. Daarnaast is er een actieve gebruikersbasis van zo’n vijfhonderd miljoen mensen. Desondanks is een stijging van zeventig miljoen gebruikers alsnog flink te noemen.

En Signal dan?

En die andere, bekende chatapp Signal? Die boert ook redelijk de laatste tijd. De communicatiedienst concurreert met zowel Telegram als WhatsApp, maar weet steeds meer mensen aan zich te binden door de nadruk op privacy. Het bedrijf laat weten dat er “miljoenen aanmeldingen” waren de afgelopen dagen.

WhatsApp naar Signal: zo neem je eenvoudig al je groepsgesprekken mee

Het gebeurt vaker dat diensten als Telegram en Signal meer gebruikers verwelkomen wanneer WhatsApp een storing of andere problemen heeft. Zo kwamen er heel veel mensen naar één van die twee apps toen de dienst probeerde goed te praten dat gebruikers meer privacy moesten inleveren dan al het geval was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegram

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen