Betalen voor WhatsApp, Instagram en Facebook: waarom zou je?

Apps Mark Hofman 1 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is tijd om de portemonnee te trekken. WhatsApp, Instagram en Facebook willen namelijk dolgraag geld zien. De populaire applicaties zijn op dit moment voor een groot deel gratis, maar daar kan binnenkort snel verandering in komen. Het begin van het einde? WANT-redacteur Mark Hofman legt het uit.

Meta, het moederbedrijf van onder andere WhatsApp en Instagram, heeft een nieuwe divisie. De naam? New Monetization Experiences…brr

Betalen voor WhatsApp, Instagram en Facebook

In een interne memo, die via Amerikaanse website The Verge uitlekt, maakt Meta de wijzigingen tegenover het personeel bekend. Applicaties als WhatsApp, Facebook en Instagram zullen gratis te gebruiken zijn, maar er zijn wel zaken die veranderen. De kans is groot dat bepaalde functionaliteiten achter de betaalmuur verdwijnen.

Er is verder nog niet heel veel bekend over de wijziging. Zo weten we bijvoorbeeld niet aan wat voor prijzen er gedacht worden en wat voor functionaliteiten bij een dergelijk abonnement horen. Rolt Meta bijvoorbeeld nieuwe exclusieve functies uit voor WhatsApp, Instagram en Facebook of haalt het bestaande functionaliteiten weg.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Volg WANT op Instagram! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Al met al is dit een manier voor het bedrijf om de tegenvallende omzet rondom advertenties recht te zetten. Hoewel het daar overigens nog steeds een oplossing voor probeert te vinden, zijn dit soort zaken ook belangrijk voor de toekomst. Of jij daar blij mee moet zijn…

Het einde nabij?

Als Meta iets op het gebied van geld doet, dan doet dat het goed. Het maakt wat dat betreft ook vaak niet uit in hoeverre de gebruiker daarvoor de klos is. Beetje negatief misschien, maar in de loop der jaren is wel duidelijk geworden hoe het bedrijf naar zijn gebruikers kijkt. Het verkopen van persoonlijke gegevens zegt eigenlijk genoeg.

Hoewel WhatsApp, Instagram en Facebook gratis blijven voelt dit een beetje als het begin van het einde. Ik heb persoonlijk het gevoel dat het belang van de gebruiker, ook in dit geval, langzaam gaat verdwijnen. Waar de betaalmuur op dit moment alleen geldt voor exclusieve functionaliteiten, zie ik een dienst als WhatsApp uiteindelijk helemaal achter de betaalmuur verdwijnen.

Waarom Dennis alles behalve blij is met Emoji in Google Docs

Wellicht dat het in WhatsApp mogelijk is om gratis berichten en foto’s te sturen, maar ik zie de advertenties me stiekem nu al om de oren vliegen. Nogmaals: misschien ben ik wat negatief, maar een betaalmuur kan alles behalve iets goeds betekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen