Waarom je WhatsApp van je iPhone of Android wil verwijderen

Apps Sam Dille 1 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Met meer dan 2 miljard wereldwijde Android- en iPhone-gebruikers is WhatsApp veruit het populairste berichtenplatform ter wereld. Maar of we daar blij mee moeten zijn, is maar de vraag. Er zijn namelijk wat zorgen over de messenger.

WhatsApp is in handen van Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook en Instagram. De berichtenapp heeft dus veel persoonsgegevens van haar gebruikers. Redenen genoeg om te twijfelen aan je online veiligheid. Maar er zijn ook andere argumenten om WhatsApp van je iPhone of Android te verwijderen.

Het grimmige privacybeleid van WhatsApp

Meta heeft niet echt een goede reputatie als het gaat om het beschermen van de privacy van gebruikers. Het bedrijf heeft immers meerdere keren last gehad van een datalek. In Europa hebben ze daarvoor al een flinke boete gekregen.

De Ierse privacycommissie heeft in 2021 een boete van 225 miljoen euro opgelegd aan WhatsApp, omdat de app datalekken niet heeft voorkomen. In januari 2023 kreeg het platform nog een boete van 5 miljoen euro voor een extra overtreding van de privacywet. Dit was voor veel gebruikers de aanleiding om over te stappen naar andere services zoals Telegram en Signal.

Nepnieuws verspreiden

WhatsApp kan een gevaarlijk hulpmiddel zijn om fake news en andere vormen van desinformatie te verspreiden. Iedereen kan iets bizars verzinnen en het binnen een paar minuten aan duizenden mensen verspreiden.

Dit heeft in verschillende landen geleid tot verwoestende gevolgen. In India en Brazilië hebben WhatsApp-berichten zonder verificatie geleid tot lynchpartijen en maffia-incidenten. De app heeft geprobeerd om deze dreiging te verminderen door het aantal mensen waarnaar je berichten kan doorsturen te beperken. Ook heeft het platform een tag toegevoegd voor doorgestuurde berichten.

Slechte functies en klantenservice

Hoe populair WhatsApp ook is, de berichtenapp heeft nooit bekend gestaan om zijn functies. Telegram, de grootste concurrent, biedt daarentegen bijna alle functies van WhatsApp en meer. Maar in de loop van de tijd heeft Meta wel wat functies toegevoegd. Bijvoorbeeld group calls, end-to-end versleuteling en de mogelijkheid om berichten te verwijderen.

Een andere grote zorg rondom WhatsApp is dat de service geen eenvoudige klantenservice heeft. Zowel voor Android als iPhone-toestellen. Dit maakt de drempel een stuk hoger om klachten in te dienen.

Telegram WhatsApp Facebook
Telegram? (Afbeelding: ANP XTRA / Lex van Lieshout)

Een alternatief voor WhatsApp op je iPhone of Android?

Ondanks deze valkuilen, blijft WhatsApp ‘s werelds meest gebruikte berichtenapp. En die populariteit is voorlopig nog niet op zijn retour.

Maar we snappen wel dat je misschien eens wat anders wilt proberen. Wij hebben een aantal alternatieven voor WhatsApp onder elkaar gezet voor iPhone- en Android-gebruikers. Je vindt ze allemaal in dit artikel.

WhatsApp, Telegram en meer handige chat-apps voor Android en iOS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen