Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 4 augustus 2020

WhatsApp komt met interessante nieuwe feature om nepnieuws tegen te gaan

WhatsApp voert de strijd tegen de verspreiding van nep nieuws verder op. Dat doet het bedrijf door een nieuwe functionaliteit uit te rollen voor zijn applicatie. Dankzij de nieuwe toevoeging is het makkelijker voor gebruikers om doorgestuurde berichten te controleren op feiten.

De toevoeging van de nieuwe functionaliteit wordt vandaag bekend gemaakt op de website van WhatsApp zelf.

WhatsApp komt met nieuwe functie voor nepnieuws

In de tijd van het coronavirus pakte WhatsApp al de kans om nepnieuws tegen gaan. Dit deed het bedrijf door het aantal berichten dat gebruikers door kunnen sturen te beperken. In het verlengde daarvan wordt er door WhatsApp een nieuwe functionaliteit uitgerold om nog meer grip op doorgestuurde berichten te krijgen. In een blog meldt het bedrijf:

“Door een vergrootglas knop in de chat toe te voegen, geven we gebruikers een makkelijkere manier om berichten op te zoeken die veel gedeeld zijn. Mensen vinden nieuwsberichten, of andere bronnen aan informatie, over de content die ze hebben ontvangen. De functionaliteit werkt doordat gebruikers toestaan dat berichten eerst in de browser worden geupload, voordat ze als bericht op WhatsApp verzonden worden.”

Op WhatsApp gaan veel nieuwsberichten rond en voor een groot aantal mensen is de app dan ook de bron van informatie. Dit zorgt ervoor dat nepnieuws al snel zijn eigen leven gaat leiden. Door de toevoeging kunnen gebruikers, en ook WhatsApp zelf, direct controleren of een bepaald bericht correct is of niet.

Voor WhatsApp zelf is de uitrol van de functionaliteit nog een test. Daarom is deze eerst alleen in de volgende zeven landen beschikbaar:

  • Brazilië
  • Italie
  • Ierland
  • Mexico
  • Spanje
  • Het Verenigd Koninkrijk
  • De Verenigde Staten

Of we de mogelijkheid tot fact-checken binnenkort ook in Nederland beschikbaar wordt is op dit moment nog niet bekend.

Meer weten?

WhatsApp is immens populair en er wordt dan ook hard gewerkt om de applicatie te voorzien van nieuwe functionaliteiten. Meer weten over WhatsApp en alles wat daarbij komt kijken? Check dan zeker even ons overzicht!

 

Reageer op artikel:
WhatsApp komt met interessante nieuwe feature om nepnieuws tegen te gaan
Sluiten