Hoe WhatsApp verdwijnende berichten flink kan verpesten

Apps Mark Hofman 26 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Om de concurrentie bij te blijven ontwikkelt WhatsApp regelmatig nieuwe functionaliteiten. De bedoeling is dat de applicatie via deze weg steeds beter wordt, maar in sommige gevallen werkt het averechts.

Dat is ook het geval bij een nieuwe functie die WhatsApp op dit moment lijkt te testen. Mocht de feature er daadwerkelijk komen, dan lijkt het bedrijf achter de app de verdwijnende berichten iets minder goed te maken. Zonde!

Berichten die verdwijnen

Verdwijnende berichten zijn in het leven geroepen om gebruikers iets meer privacy te geven. WhatsApp maakt het mogelijk om een bericht, na verloop van tijd, automatisch te laten verwijderen. Vervolgens is niemand in staat het bericht nog te lezen of terug te vinden. Mits er een screenshot gemaakt is. Niet geheel waterdicht, dus.

Je zou verwachten dat WhatsApp dit probleem aanpakt en met een oplossing komt. Niets is overigens minder waar. Sterker nog: het bedrijf maakt het binnenkort nog makkelijker om berichten, die slechts voor een bepaalde periode bedoeld zijn, op te slaan. Sorry?

WhatsApp
Een nieuwe melding (Afbeelding: WABetaInfo)

Verpest WhatsApp het zelf?

De mensen van WABetaInfo wisten al dat de functie eraan zat te komen, maar vinden hem in een betaversie van de app ook echt terug. Het is vanaf die update mogelijk om, in gesprekken waarin verdwijnende berichten ingeschakeld zijn, gebruik te maken van de Bewaarde berichten-sectie. Dit is een alternatief voor opgeslagen berichten die je met een sterretje aan kunt vinken.

Via deze weg kunnen verdwijnende berichten in een bepaald gesprek alsnog opgeslagen worden. In tegenstelling tot de huidige functionaliteit kunnen ze het WhatsApp-gesprek niet verlaten. Doorsturen of terugvinden in je algemene berichten zit er dus niet in. Waar dat dan wel weer een goede keuze is, voelt het een beetje alsof WhatsApp zijn eigen functionaliteit teniet doet.

WhatsApp geeft jou meer privacy met deze nieuwe functie

De feature is volgens WABetaInfo op dit moment nog in ontwikkeling. Wanneer iedereen er precies gebruik van kan maken, is op dit moment nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen