Hoe WhatsApp binnenkort af wil rekenen met stalkende smeerlappen

Apps Jeroen Kraak 21 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Heb je last van stalkende WhatsApp-gebruikers? Een nieuwe functie voorkomt dat je iets minder last hebt van smeerlappen.

Bijna iedere Nederlander heeft wel een WhatsApp-account dat gekoppeld is aan zijn of haar telefoonnummer. Hierdoor kan ook iedereen je toevoegen. Je kunt instellen dat alleen je eigen contacten je profielfoto kunnen zien, maar veel mensen maken hier geen gebruik van.

In dat geval kan iedere gek met je telefoonnummer je profielfoto bewonderen. Erger nog: een screenshot nemen en opslaan. De berichtendienst wil dolgraag afrekenen met die stalkende smeerlappen.

Minder last van stalkende smeerlappen op WhatsApp

Het is natuurlijk niet heel erg chill als mensen zonder toestemming een screenshot van je foto nemen. Het heeft iets stalkerigs, want waarom zou iemand dat doen? Misschien is het iemand die heel erg gek op je is, of een smeerlap die je foto bijvoorbeeld wil gebruiken voor oplichtingspraktijken om zich voor te doen als jij.

In een nieuwe betaversie van WhatsApp probeert het moederbedrijf dit probleem in ieder geval te tackelen. Het is in die versie onmogelijk om een screenshot te nemen van iemands profielfoto. Een stalkende smeerlap krijgt dan een melding te zien dat het niet mogelijk is vanwege ‘app-restricties’.

(Afbeelding: WABetaInfo)

Vijf jaar geleden wijzigde WhatsApp al eens het beleid rondom de profielfoto. Het was vanaf toen niet meer mogelijk voor stalkers om je profielfoto te downloaden. Door het nemen van een screenshot was dat echter makkelijk te omzeilen.

Nog even wachten, maar je kunt al wel iets doen

Wanneer de functie naar de definitieve versie van WhatsApp komt, is nog onbekend. Meta gebruikt de betaversie om nieuwe functies te testen zodat alle bugs verholpen zijn. Mocht alles goed getest zijn, dan kan het vrij snel op je smartphone verschijnen.

Wel is het zoals gezegd nu al mogelijk om je profielfoto te verbergen voor onbekende gebruikers. Dit doe je door de volgende stappen te ondernemen:

  1. Open de Instellingen in WhatsApp
  2. Druk op Privacy
  3. Druk op Profielfoto en stel in wie die mag zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen