Niet oké: deze persoonlijke informatie is wel heel gemakkelijk te achterhalen via WhatsApp

Tech Lisanne Beijen 17 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Er is een kwetsbaarheid in WhatsApp ontdekt waardoor het heel gemakkelijk is om iemands slaappatroon te ontdekken. Zelfs wanneer je smartphone in de keuken ligt terwijl jij op een oor ligt zorgt je WhatsApp data voor de nodige nuttige informatie. Je WhatsApp-activiteit is simpeler te tracken dan je misschien denkt.

Je offline-tijd is ook nuttige informatie

De kwetsbaarheid van WhatsApp is met name verontrustend omdat vrijwel iedereen, dus ook mensen met weinig technische kennis, de beschikbare data kunnen uipluizen. Het probleem komt voort uit de ‘laatst gezien’ en ‘online’-status. Daardoor is het continu mogelijk om te controleren wanneer je contacten voor het laatst online waren en of ze dus op een bepaald moment online zijn.

Het vreemde en vervelendste hieraan is dat je er niet voor kunt zorgen dat men je activiteit niet kan tracken. Je kunt natuurlijk uitzetten dat iemand ziet wanneer je voor het ‘laatst gezien’ bent. Hierbij kun je ook nog verschillende opties aanvinken om dit meer, of minder privé te maken. Er is alleen geen mogelijkheid om uit te zetten dat mensen zien of je online bent. Dit komt gewoonweg in beeld te staan wanneer je online komt.

Het lijkt misschien niet echt gevaarlijk of schadelijk, maar wanneer je al de data over wanneer je online en offline bent op een rijtje zet dan wordt er toch aardig wat duidelijk over hoe jij je dag indeelt. Hierbij is het in het bijzonder gemakkelijk om er achter te komen wanneer en hoeveel iemand slaapt. Dit laatste is precies wat een programmeur heeft gedaan.

Wie praat met wie op WhatsApp?

Softwareontwikkelaar Rob Heaton heeft, om te demonstreren hoe je WhatsApp-activiteit gebruikt kan worden voor de verkeerde doeleinden, een Chrome-extensie gebouwd die de online-activiteit op WhatsApp bijhoudt. Het bouwen van een dergelijke Chrome-extensie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar ook zonder zo’n extensie is het monitoren van iemands WhatsApp-activiteit geen hogere wiskunde.

WhatsApp

Het wordt nog interessanter, en nog meer verontrustend, wanneer je de activiteit van verschillende mensen naast elkaar legt. Wanneer er overlap is in de data, bestaat de kans dat bepaalde contacten met elkaar praten.

Als je iemand een bericht stuurt op WhatsApp (en dus online bent) dan is de kans groot dat binnen een niet al te lange tijd die persoon ook online komt om je bericht te lezen of om jou een bericht terug te sturen. Leg de data van twee personen naast elkaar en je kunt zien of er een patroon ontstaat. Heaton heeft om dit te illustreren wat getekende voorbeelden gegeven.

WhatsApp
WhatsApp

Je data is geld waard

Heaton laat verder nog weten dat de data over je WhatsApp-activiteit gemakkelijk verzameld kan worden op grote schaal, en kan worden doorverkocht voor reclame-doeleinden. Wie heel laat naar bed gaat heeft namelijk wellicht wel behoefte aan een extra uitgebreid HBO-pakket en wie heel onregelmatig slaapt heeft misschien wel baat bij slaappillen.

WhatsApp is niet de eerste messenger-app die met deze kwetsbaarheid te maken heeft. Zo hebben onderzoekers dit zelfde trucje ook al losgelaten op Facebook. We sluiten af met beter nieuws over WhatsApp: binnenkort kun je groepsbellen met de app. Yes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen