Creepy: met deze app kun je vrienden bespioneren op WhatsApp

Tech Noah Korevaar 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

De conclusie van de afgelopen weken is duidelijk: Facebook houdt je overal in de gaten. Ja, ook jouw privacy is allesbehalve gewaarborgd. Hier kun je checken wat het bedrijf precies allemaal van jou weet. Maar wacht, is WhatsApp ook niet eigendom van Facebook? Dat klopt!

Chatwatch: bespioneer WhatsApp

Nu draaien we het verhaal even om: een nieuwe iOS-app laat je alle data gebruiken die WhatsApp stilletjes van jou en je vrienden verzamelt. Die informatie kun je vervolgens gebruiken om zelf je vrienden en contacten te bespioneren.

Het gaat om een nieuwe app genaamd Chatwatch. De app is op het moment van schrijven helaas enkel voor iOS beschikbaar. Maar wat kun je er mee? Het komt erop neer dat de app opslaat wanneer jouw contacten online waren op WhatsApp.

Door die data te combineren, kan de app vrij accuraat voorspellen of je vrienden met elkaar aan het chatten waren. Waren vriend X en vriend Y allebei drie keer achter elkaar op exact hetzelfde moment online? Dan is de kans groot dat ze met elkaar aan het chatten waren.

Chatwatch WhatsApp

Chatwatch kan dat dus exact voor je bijhouden. En dat is best creepy. Opeens heb je een overzicht van wanneer je contacten aan het chatten zijn, en met wie. Niet het meest prettige scènario, maar de ontwikkelaars hebben dit met een speciale reden gebouwd.

Zo willen ze de aandacht vestigen op hoe Facebook met onze data omgaat. Dit is al best creepy, maar het sociale netwerk gaat natuurlijk vele malen verder. Overigens is de kans groot dat Chatwatch binnen enkele dagen geblokkeerd zal gaan worden door WhatsApp.

Chatwatch WhatsApp

De boodschap is echter duidelijk. De ontwikkelaars willen bovendien voorkomen dat we nu massaal onze vrienden gaan bespioneren. De app kost geld, en je kunt maximaal twee contacten per week bespioneren. Het geld gaat overigens naar een non-profit die tegen Donald Trump demonstreert.

Een ludieke actie, die licht schijnt op een pijnlijke situatie. Je kunt Chatwatch hier aanschaffen, maar houd er dus rekening mee dat de app binnenkort waarschijnlijk niet meer werkt.

?Lees ook: Zo kom je er precies achter wat Facebook allemaal van je weet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen